Matica trutuša ili lažne matice – obe pojave loše za pčelinju zajednicu

Matica trutuša iz malog prisilnog matičnjaka

Pčelari početnici često teško razlikuju delovanje matice trutuše od delovanja lažnih matica.

Obe pojave su loše za pčelinju zajednicu, slične su, ali je način saniranja različit. Greške dovode do razočarenja i  zato je potrebno je znati sledeće:

Matica trutuša

Trutuša je naizgled normalna matica. Posmatrajući je ne možemo ni po čemu da je razlikujemo od normalne matice. Pregledajući ramove sa leglom, na osnovu izgleda legla, mi je proglasimo trutušom.

Matica trutuša nosi samo neoplođena jaja iz kojih se razvijaju trutovi. Na saću vidimo samo trutovsko leglo. To trutovsko leglo ne izgleda kao u normalnim zajednicama. Ono  je nepravilno, jer matica polaže jaja i u radiličke ćelije, a one su premalene za uzgoj trutova. Pčele zato proširuju radiličke ćelije koliko mogu i tako deformišu radiličko saće.

Trutovi izleženi u ovakvoj zajednici su u pravilu sitni i nedovoljno razvijeni.

Razlozi zbog kojeg matica nosi samo neoplođena jaja mogu biti različiti.

Najčešće je u pitanju matica koja nije sparena. Njena spermateka je prazna. Isto tako, normalno sparena matica koja je bila sposobna da razvije velike površine legla može postati trutuša ukoliko potroši svu spermu iz spermateke. Pčele osećaju da matica nije u redu i često pokušavaju da je zamene povlačeći matičnjake na trutovskom leglu. Iz tih matičnjaka ne može da se odgaji matica, jer nema oplođenih jaja. Trutovi iz legla ovakve matice mogu polno sazreti, ali u konkurenciji normalno uzgojenih trutova verovatno nemaju šansu da oplode neku mladu maticu. Ukoliko pčelar ne interveniše zajednica koja ima maticu trutušu je osuđena na propast.

Više jaja u jednoj ćeliji
Više jaja u jednoj ćeliji

Matica može da ostane neoplođena:

  • Zbog nemogućnosti da izleti na oplodnju, ako su loše vremenske prilike u periodu kad je sposobna da se pari sa trutovima. Ako je loše vreme duži vremenski period matica prestari i oplodnja više nije moguća.
  • Kod tihe smene koja se dešava u periodu kada nema polno zrelih trutova. Matica koja je izletela na oplodnju nema sa kim da se spari. To se najčešće dešava u rano proleće ili u kasnu jesen.
  • Ako pri radu sa pčelama u rano proleće ili u kasnu jesen nehotično ubijemo maticu, a da to i ne znamo, pčele će sebi odgajiti maticu iz prinudnih matičnjaka. Takva matica se neće oploditi, jer u to doba nema trutova.
  • Zbog nekog telesnog nedostatka ili oštećenja polnog aparata matice oplodnja nije moguća. Matica iz prisilnog matičnjaka odgajena od starije larve može biti nedovoljno razvijena i nesposobna za oplodnju.

 

BenQ Digital Camera
Matica trutuša iz malog prisilnog matičnjaka
Matičnjak na trutovskom leglu
Matičnjak na trutovskom leglu

Znamo i da normalno sparena matica, koja je bila sposobna da razvije velike površine legla može postati trutuša.

Ta pojava se objašnjava na sledeći način:

  • Ako je matica stara smatra se da je tokom vremena potrošila svu spermu iz spermateke, pa zato nosi samo neoplođena jaja.
  • Ako je matica mlada smatra se da njena spermateka nije bila dovoljno napunjena spermatozoidima.
  • Ako je mlada matica odgajena od starije larve njena spermateka može imati malu zapreminu, pa primljena sperma bude brzo potrošena.

Za mladu maticu koja brzo postane trutuša, uobičajen je naziv „nedovoljno oplođena matica“. Taj naziv nije u potpunosti odgovarajući. Matica može biti oplođena ili ne, a nikako delimično oplođena. Za matice koje imaju manju količinu sperme u spermateci trebalo bi naći neki prikladniji naziv. Možda bi izraz „nedovoljno plodna matica“ više odgovarao.

Započet matičnjak iznad ćelije sa pergom
Započet matičnjak iznad ćelije sa pergom

Saniranje zajednice sa maticom trutušom

Ako u zajednici ima dovoljno pčela možemo nakon uklanjanja matice trutuše zajednici dodati normalnu maticu. Ako je pčela malo, ili ako je sezona pri kraju, nakon ukljanjanja matice trutuše pčele je najbolje pripojiti nekoj normalnoj zajednici.

Lažne matice

Ako je pčelinja zajednica dugo bez matice i bez legla, dolazi do pojave lažnih matica.

To su u stvari, pčele radilice čiji su se jajnici aktivirali i počeli da stvaraju jaja. U takvoj pčelinjoj zajednici nedostaju matični feromoni koji kontrolišu ponašanje pčela radilica.

Lažne matice mogu da polažu samo neoplođena jaja. One nisu potpuno polno razvijene, a i nemaju građu kao normalna matica.

Pregledom nikako ne možemo ustanoviti koje su se pčele radilice pretvorile u lažne matice. U takvoj zajednici nikada nema samo jedna lažna matica. Ima ih više.

U literaturi se može naći podatak da u uslovima dugotrajnog odsustva matice i legla u košnici 10 % pčela radilica mogu postati lažne matice. Drugi izvori kažu da taj procenat može biti i veći, čak do 60 % pčela radilica. Sve one polažu jaja u iste ćelije saća, pa tako u jednoj ćeliji možemo videti više jaja, nekada i po pet-šest. Lažne matice nemaju feromonsku kontrolu nad pčelinjom zajednicom.

Pčele osećaju nedostatak matice, pa započinju gradnju matičnjaka. Često počnu da grade matičnjak i iznad ćelija sa polenom, odnosno pergom. Iz matičnjaka u zajednici sa lažnim maticama ne može da se izleže matica, jer se ona kao što znamo, izvodi samo iz oplođenih jaja. Poklopljeno leglo lažnih matica je grebenasto i razlikuje se od normalnog legla, kao i od legla matice trutuše. Trutovi koji se izlegu iz ovakvog legla su sitni i ne mogu polno sazreti.

BenQ Digital Camera
Grebenasto leglo

 Saniranje zajednice sa lažnim maticama

Postoje razni načini kako se može sanirati pčelinja zajednica koja ima lažne matice.

Obično je potrebno dosta truda, a ishod je neizvestan.

Najjednostavnije je da sklonite takvu košnicu negde na stranu i istresete sve pčele na travu. Ramove sa leglom odvojite na pretapanje, a ramove sa hranom dodajte nekoj drugoj pčelinjoj zajednici. Istresene pčele će se vratiti na mesto gde je bila košnica, a koje je sad prazno. Pošto nemaju svoju košnicu, te pčele će ući u najbliže susedne košnice. Lažne matice će biti eliminisane na ulazu u te košnice. Na ovaj način smo jednostavno rešili problem. Usput smo iskoristili normalne pčele radilice iz zajednice sa lažnim maticama. Njima smo pojačali dve susedne pčelinje zajednice.

Autor: pčelar Rajko Radivojac

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?