Lečenje pčelinjim proizvodima (Apiterapija)

pcelica
Apiterapija predstavlja metod lečenja ljudi upotrebom pčelinjih proizvoda kao što su polen, matična mleč, pčelinji otrov, perga, vosak i med.

U Srbiji je ovaj način lečenja zvanično priznat kao jedna od metoda u okviru tradicionalne medicine i prihvaćen je kao deo sekcije za tradicionalnu medicinu Srpskog lekarskog društva.
 
Ovaj metod lečenja nedavno je predstavljen u Bačkom Novom Selu, na gazdinstvu Jozefa i Marije Gašparovski, pčelara koji su osnovali „Bio pčelinju kliniku“ i izgradili prvu apikomoru u Vojvodini.
 
Jozef i Marija imaju oko 120 pčelinjih društava koja daju kvalitetan med, ali i druge proizvode koji se koriste u apiterapiji, odnosno prevenciji nastanka bolesti i njihovom lečenju.
 
Ovaj bračni par sarađuje i s proizvođačima organskog lekovitog bilja u Bosni i Hercegovini, te prave i preparate koji u sebi kombinuju lekovita svojstva pčelinjih proizvoda i ovog bilja. Važno je, kako naglašavaju, da i pčelinji proizvodi, ali i biljke potiču sa nezagađenih terena, jer jedino takvi mogu da se koriste u lečenju. 
 
Ovaj bračni par na svom poljoprivredno-turističkom imanju ima i apikomoru koja omogućava posetiocima da borave u pčelinjoj mikroklimi koja povoljno utiče na psihofizičko stanje ljudi.
 
– Apikomora je, u stvari, kućica od prirodnih materijala koja je postavljena na košnice. U njoj čovek može da leži okružen smirujućim zujanjem pčela i njihovom specifičnom energijom. Preporučuje se da se u komori provede oko sat vremena, mada svako treba da odredi koliko mu prija, priča Jozef Gašparovski.
 
Srbija ima veliki potencijal za razvoj apiterapije i turizma povezanog s ovim lečenjem. Procenjuje se da u našoj zemlji raste više od 2.300 medonosnih biljaka, a imamo i veliki broj iskusnih pčelara.
 
Poznato je i da se med iz naše zemlje u inostranstvu meša s drugim medovima kako bi im se poboljšao kvalitet. Međutim, kako upozorava dipl. inž. Slobodan Virijević, sertifikovani apiterapeut, treba biti oprezan pri upotrebi pčelinjih proizvoda.
 
– Apiterapeut mora da bude obrazovan i da sarađuje s lekarom, jer poznato je da neki od pčelinjih proizvoda mogu da, na primer, izazovu snažnu alergijsku reakciju. Ako se primenjuje odgovorno i stručno, apiterapija može da bude odgovor na prekomernu upotrebu lekova koja je krivac za preko 50 odsto bolesti današnjice. Procenjuje se da će broj jatrogenih oboljenja, odnosno onih koja su na neki način izazavana medicinskim tretmanima u budućnosti nastaviti da raste i zbog toga je važno da se ponude alternativni načini lečenja. Važno je i da se veća pažnja posveti zdravoj hrani i umanjenju stresa koji takođe utiču na zdravlje, rekao je Virijević i dodao da apiterapija obuhvata sve ove segmente i da se u njoj nalazi snažan potencijal za razvoj ruralnog turizma.
 
On je istakao da med i proizvodi koji se upotrebljavaju u apiterapiji moraju da potiču iz čistog okruženja.
 
Naveo je podatak da su ispitivanja u Americi pokazala da je čak 90 odsto ispitanog polena sadržalo ostatke pesticida, u medu ih je bilo nešto manje, dok je sav vosak sadržao štetne materije. To, kako je rekao, nimalo ne iznenađuje ako se zna da je vosak koji koriste pojedini pčelari star i po 60, 70 godina.
 
U Beogradu postoji Udruženje za apiterapiju i integrativnu zaštitu „Api Beo“ čije osnivanje je svojevremeno inicirao mr Žarko Stepanović, koji se ovim vidom lečenja bavi punih 35 godina i ostvaruje dobre rezultate.
 
Prema njegovim rečima, apiterapija može da pomogne u lečenju oboljenja gornjih disajnih puteva, upale mokraćnih puteva, alergija, reumatizma, neuroloških oboljenja, oboljenja krvnih sudova i srca, poremećaja varenja i drugog.
 
– Da bi neko bio dobar apiterapeut, pre svega mora da ima suptilan odnos prema pčeli, ali i da se konsultuje s lekarima i drugim stručnjacima u svom radu. Da bi se uspešno sprovelo lečenje pčelinjim proizvodima, najpre je potrebno da se uspostavi apiterapijska dijagnoza bolesti. Nakon toga je potrebno da se uradi hematološka i biohemijska analiza.
 
Potom treba uvažiti konkretne tegobe pacijenta i utvrditi sklonost ka alergijama, priča Stepanović, koji je većinu terapija isprobao na sebi i kaže da ga dobro zdravlje služi upravo zahvaljujući druženju sa pčelama. Stepanović naglašava da je u apiterapiji izuzetno važan holistički pristup i posmatranje pacijenta kao celovite ličnosti, a neophodno je i da pacijent i sam aktivno učestvuje u svom lečenju.
 
Tekst: A. Milić
Izvor: poljoprivrednik.net
 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede