Izvoz meda raste, košnica sve više

pcele na suncokretu 2
Izvoz meda u prvih pet meseci 2018. bio je veći šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvezene su 852 tone meda, vredne četiri miliona dolara. Najveća izvozna tržišta su Norveška i Italija, a izvoz u SAD i Makedoniju višestruko je povećan.
 
Firme registrovane za izvoz meda i proizvoda od meda prošle godine izvezle su 2.538 tona meda u vrednosti 9,8 milion dolara, najviše u Italiju,  Norvešku  i Nemačku.
 
Prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, 2017. u Srbiji je bilo 849 .000 košnica,  43 odsto više nego  2011. i sedam procenata više nego 2016.
 
Očekuje se dalji rast broja košnica u Srbiji, jer se sve više ljudi bavi pčelarstvom.
 
Ove godine, proizvodnja bagremovog i lipovog  meda bolja je nego prethodne, ali je proizvodnja suncokretovog meda manja zbog obilnih kiša.
 
Medna sezona je na izmaku, a pčelari postepeno pripremaju pčele na uzimljavanje.
 
Srpski med je posebno kvalitetan, a izvoz na velika i zahtevna tržišta potvrda je kvaliteta našeg proizvoda.
 
Med je u perspektivi velika izvozna šansa Srbije jer je cela zemlja pogodna za razvoj pčelarstva.
 
Glavna dobit u ovoj privrednoj grani nije samo proizvodnja meda, već i oprašivanje biljnih kultura. Istraživanja u svetu potvrdila su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos povećava od 60 do čak 100 procenata.
 
U Privrednoj komori Srbije već deceniju i po aktivna je Grupacija za pčelarstvo i proizvodnju meda koja okuplja sve relevantne privredne subjekte iz ove branše.
 
Nizom inicijativa i aktivnosti Grupacija podržava unapređenje razvoja i jačanje domaćeg pčelarstva.
 
U okviru Grupacije za pčelarstvo, u toku je izrada Programa razvoja privrednog pčelarstva a predloženo je i da se razmotri formiranje Instituta za pčelarstvo, jer Srbija je jedina zemlja u okruženju koja ga nema.
 
Izvor: PKS
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?