Fito farmacija

LG Seeds
pcele na suncokretu 2

EFSA: Postoji rizik za pčele od tri vrste neonikotinoida

Upotreba pesticida neonikotinoida predstavlja rizik za medonosne pčele, konačno je potvrđeno u procenama Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Nadležni organi smatraju da postoji rizik od tri vrste neonikotinoida: klotianidin, imidakloprid i tiametoksam.

Trenutno se vodi rasprava o njihovom ukidanju zbog štetnih dejstava koje prouzrokuju pčelama. Evropska komisija je 2013. godine sprovela kontrolu nad upotrebom ovih supstanci.

U novim procenama, koje ovog puta uključuju kako medonosnne pčele tako i „divlje pčele“ poput bumbara i solitarnih pčela, EFSA – Sektor za pesticide je izvršio obimno prikupljanje podataka i temeljni pregled celokupne dokumentacije, kako bi se prikupili svi naučni dokazi zasnovani na prethodnim procenama.

Sektor za pesticide je, takođe, primenio tzv. “rukovodeći dokument” (guidance evidence), koji je EFSA kreirala specijalno za procenu rizika od pesticida nad pčelama.

Jose Tarazona, šef EFSA – Sektora za pesticide, izjavio je: ”Dostupnost ovako značajnoj količini podataka i uputstava, omogućilo nam je da donesemo konkretne zaključke”. 

Postoji varijabilnost u zaključcima, zbog faktora kao što su različite vrste pčela, namenska upotreba pesticida i način njihovog korišćenja. Identifikovano je i par manjih rizika, ali procenjeni rizik za tri vrste pčela koje smo gore naveli je potvrđen.

EFSA je na dva samostalna sastanka sa stručnjacima za pesticide iz zemalja članica Evropske Unije iznela svoje zaključke, koje su oni podržali.

Izloženost pčela ovim štetnim supstancama može nastati zbog ostataka supstanci u nektaru ili na polenu, prašinom koja se raznosi vetrom prilikom setve i konzumiranjem vode koja je zagađena.

Zaključci do kojih je došla EFSA biće predstavljeni Evropskoj komisiji i menadžerima rizika, koji će razmotriti eventualne izmene daljeg ograničenja korišćenja ovih pesticida.

Objavljeno na sajtu SPOS

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

prezentacij atraktora u radu

Jubilarni 15. SPIT – prikaz savremenih mašina i opreme u Kaću

SPIT će se održati u subotu, 20. jula 2019. godine, u Kaću, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev ...
Detaljnije