tekle meda

Država i pčelari udruženi protiv falsifikatora

MEĐUNARODNA PČELARSKA KONFERENCIJA U NOVOM SADU Nakon kontrole 196 uzoraka, podneto je 30 prijava i neškodljivo uništeno blizu 19 tona neispravnog meda


Od izvoza meda ostvari se prihod veći nego od izvoza svih vrsta mesa zajedno, a rekordne 2013. godine bio je čak šest puta veći. Razlog za to je što se u našoj zemlji proizvodi med odličnog kvaliteta koji kupci iz inostranstva traže. Ono što pčelarima kvari računicu jesu falsifikati koji su preplavili tržište i pod imenom med prodaju se na pijacama, ali i u prodavnicama poznatih trgovinskih lanaca. Krovna asocijacija koja okuplja pčelare u našoj zemlji, Savez pčelarskih organizacija Srbije, već dugo vodi borbu za zaštitu pravog meda. Između ostalog, insistiraju na promeni pravilnika o medu koji je zbog svoje liberalnosti delom odgovoran za pojavu lažnog meda u trgovinama. Ovaj takozvani med uglavnom nije štetan, ali i nije pravi, a to kupci treba da znaju. Pčelari takođe insistraju na uvođenju standarda u proizvodnji kako bi potencijalnim kupcima u inostranstvu, ali i našoj zemlji uvek mogao da se isporuči med uniformnog kvaliteta.

Veće subvencije

O ovim i drugim aktuelnim temama vezanim za proizvodnju i promet meda raspravljalo se i na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Novom Sadu koju su zajedno organizovali SPOS i Novosadski sajam. Da država želi da se uključi u rešavanje pčelarskih problema i podstakne razvoj ove proizvodnje potvrdio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Najavio je da će davanja po košnici u narednoj godini biti povećana za 20 odsto. Takođe, biće povećane subvencije za nabavku pčelarske opreme, ali će ova vrsta podsticaja biti osmišljena u dogovoru sa SPOS-om, odnosno pčelari će sami odlučivati o tome šta im je najpotrebnije. Resorni ministar je najavio i da će mladi koji budu želeli da se u narednoj godini bave poljoprivredom, pa tako i pčelarstvom, moći da računaju na povraćaj i do 75 odsto uloženih sredstava u proizvodnju.

Pooštrena kontrola

Izraz dobre volje Vlade da pomogne pčelarima ogleda se i u uspostavljanju Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za suzbijanje nelegalne proizvodnje i prometa meda koji je, na inicijativu premijera, osnovan pre nekoliko meseci s ciljem da se napravi red na ovom tržištu. Predsednik štaba, prof. dr Dragan Glamočić, istakao je da je tokom proteklih nekoliko meseci urađena sveobuhvatna kontrola onih koji učestvuju u lancu proizvodnje i prometa meda. Nakon provere u osam najvećih objekata koji se bave preradom meda, u tri je zabranjen dalji rad. Tim štaba u čiji rad su uključeni inspektori, predstavnici različitih ministarstava i poreske uprave obavili su i kontrolu 196 uzoraka meda uzetih na različitim lokacijama. Nakon detaljnih analiza podneto je 30 prijava. Od toga, 21 uzorak poticao je sa pijačnih tezgi, četiri su uzeta na tašmajdanskoj izložbi meda, a pet neodgovarajućih uzoraka je poreklom iz supermarketa. Epilog akcije je da je neškodljivo uništeno blizu 19 tona takozvanog meda čime država šalje jasnu poruku da je odlučna u borbi da falsifikatore kazni i onemogući u poslu. Glamočić je najavio i da se radi na izmenama aktuelnog pravilnika o kvalitetu meda kako bi se izbegle sve dosadašnje nedoumice o tome šta se smatra pravim medom.

Na hitnom donošenju pravilnika insistiraju i u SPOS-u i naglašavaju da napokon, posle dugogodišnjih problema, nailaze na razumevanje države i imaju veru da će se situacija konačno promeniti. Predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović napominje da je ova organizacija, koja okuplja blizu 10.000 pčelara iz više od 200 opštinskih organizacija, godinama insistirala na otkrivanju i kažnjavanju falsifikatora, ali praksa je bila da čak i kada se otkrije nelegalni proizvođač, on ubrzo nastavi da radi po starom. Stručnjaci SPOS-a su, kaže Živadinović, učestvovali i u izradi aktuelnog pravilnika, ali ističe da njihove sugestije uglavnom nisu uzete u obzir tako da je ovaj dokument stupio na snagu s ozbiljnim manama.

Uvođenje oznake ‘srpski kvalitet’

Aktuelna vlada, kako se čini, ulaže napore da zaštiti domaće, kvalitetne proizvode, a pčelari se posebno raduju uvođenju oznake ‘srpski kvalitet’ koja će se naći i na teglama s medom. U SPOS-u upravo iz razloga osiguranja kvalitetne proizvodnje instistiraju da se svi pčelari pridržavaju dobre pčelarske prakse, odnosno da imaju standardizovanu proizvodnju, što znači da će u svakom momentu moći da dokažu poreklo i kvaliteta svog meda. Oni koji to žele mogu da pakuju med u tegle koje je specijalno dizajnirao SPOS tako da budu prepoznatljive i kupcima odmah signaliziraju da se u njima nalazi kvalitetan med iz kontrolisane proizvodnje. Ubrzano se radi i na realizaciji projekta izgradnje pogona za otkup i plasman meda za članove SPOS-a koji će biti izgrađen na teritoriji opštine Rača. Sve se, kaže Živadinović, radi s ciljem da srpski pčelari promovišu svoj rad i budu spremni za lojalnu konkurenciju na domaćem i svetskom tržištu. U suprotnom može nam se desiti da kao u Hrvatskoj tržište preplavi med iz uvoza koji je znatno jeftiniji.

S nelojalnom konkurencijom, ali i upozoravanjem javnosti pčelari nameravaju da se bore kao i do sada, pritiscima, prijavljivanjem sumnjivih aktera u proizvodnji i potencijalno problematičnog meda u trgovinama. Oni i nemaju drugi izbor ako žele da opstanu. Samo na taj način će spremno dočekati platežne kupce iz inostranstva, ali i na domaćem tržištu. A stranci će po svemu sudeći brzo doći, jer je, po rečima resornog ministra, med jedna od pet namirnica iz naše zemlje koje se svuda u svetu prepoznaju kao veoma kvalitetne i tražene.

Autor: Aleksandra Milić

Izvor: Poljoprivrednik

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Da li ste za ograničenje maksimalne površine poljoprivrednog gazdinstva?
Close Menu