Za razvoj seoskog turizma sredstva iz IPARD-a. Koliko i koji podsticaji?

Za razvoj seoskih turističkih domaćinstava planirana su i sredstva iz IPARD programa kroz MERU 7.

Može se računati na 65% povraćaja prihvatljivih troškova investicije.

Za koje namene porodična poljoprivredna gazdinstva i mikro i mala privatna pravna lica mogu da koriste IPARD podsticaje objašnjava Zvezdana Jovanović, dipl. inž. poljoprivrede PSSS Požarevac.

Očekuje se da će u drugoj polovini 2019. godine biti otvoren poziv za poljoprivredna gazdinstva koja imaju ideju i plan da poboljšaju turističke kapacitete na svom gazdinstvu.

IPARD ruralni turizam se sprovodi kroz MERU 7, odnosno predviđena je diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i njihov razvoj poslovanja kroz turizam.

Cilj je da se poveća prihod gazdinstva kroz dodatne aktivnosti koje bi mogle biti aktuelne čitave godine i na veću ekonomsku aktivnost u ruralnim područjima uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta.

Za sredstva će moći da se prijave:

  1. fizička lica registrovana kao porodična poljoprivredna gazdinstva u ruralnim područjima ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koja diverzifikuju svoje aktivnosti
  2. mikro i mala privatna pravna lica koja su osnovana ili rade u ruralnim područjima. Takođe, pravna lica koja nisu osnovana u ruralnim područjima se mogu prijaviti za ove podsticaje ukoliko je mesto njihove nove investicije u ruralnom području.

Može se računati na 65% povraćaja prihvatljivih troškova investicije od strane IPARD-a.

Visina povraćaja sredstava može biti od 5.000 evra do 300.000 evra po 1 projektu.

IPARD podsticaji iz Mere 7 mogu da se koriste za :

1. izgradnju i unapređenje nepokretne imovine,

2. kupovinu nove opreme i nameštaja, uključujući i specijalnu opremu i nameštaj za osobe sa invaliditetom i decu,

3. kupovina novih mašina i opreme za održavanje turističkog mesta , za gastronomske svrhe

4. investicije u spoljašnje i unutrašnje prostore kao što su igrališta i odgovarajuća oprema

5. opšti troškovi kao što su naknade za arhitekte i druge konsultantske naknade, studije izvodljivosti, sticanje patentnih prava i licenci,kao i IPARD konsultanti do 12% od vrednosti prihvatljivih troškova,

6. investicije u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i opremanje) za sopstvene potrebe koje moraju biti deo projekta za turizam

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu