Takmičenje "Domaćinstvo koje su laste izabrale“

domacinstvo koje su laste izabrale

„Domaćinstvo koje su laste izabrale“ je takmičenje koje pobedniku donosi 1.000 kilograma kukuruza.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) ove godine po drugi put oganizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ u okviru koga traže domaćina koji ima najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta na svom imanju. Pored laskavog priznanja, pobednik takmičenja osvojiće i 1.000 kilograma kukuruza.

„Smatra se da je intenzivna poljoprivreda osnovni razlog koji dovodi do gubitka staništa i smanjenja populacija ugroženih vrsta“, kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Naše seoske laste ozbiljno ugrožava nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima“.

Prošle godine, među 77 domaćinstava iz cele Srbije, pobednik takmičenja bio je Laslo Ševenjhazi iz Padeja u čijem domaćinstvu je čak 43 para seoskih lasta svilo gnezda.

Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, a njihova populacija umereno opada još od 1980. godine.

Pravila takmičenja možete pročitati OVDE.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede