Sunoko otvorila u Vrbasu biogasno postrojenje vredno preko 9 miliona evra

Sunoko biogasno postojenje

Sunoko, kompanija članica MK Group, pustila je u rad biogasno postojenje za proizvodnju električne energije u Vrbasu.

Investicijom od preko 9 miliona evra, kompanija daje snažan doprinos očuvanju životne sredine i proizvodnji zelene energije.

Postrojenje ima kapacitet proizvodnje električne energije od 2.4 MW/sat, tako da će obezbeđivati godišnje potrebe za strujom oko 5.000 domaćinstava.

Sunoko biogasno postrojenje 8

„Iako Srbija kao agrarna zemlja ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kod nas danas postoji samo oko 15 postrojenja za biogas.

Kompanija Sunoko, kao deo MK Group, odlučila je da otpadne sirovine i nusproizvode od šećerne repe iskoristi za proizvodnju struje. Ovakvim inovativnim projektima, naša grupacija doprinosi zaštiti životne sredine, ali i efikasnijem i održivom poslovanju“, istakao je Zoran Stojak, direktor tehničkog sektora kompanije Sunoko.

Biogasna elektrana u Vrbasu koristi tehnološko rešenje firme Wabio Technologie GMBH iz Nemačke, koja već četvrt veka kreira napredna i održiva energetska rešenja.

Primena biogasa, uz očuvanje prirodnih resursa, unapređuje energetski bilans zemlje kroz uvećanje učešća obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji i doprinosi ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije dobijene iz obnovljivih izvora do 2040. poveća na najmanje 40%.

MK Group je zajedno sa kompanijom Fintel Energija, već čitavu deceniju jedna od vodećih kompanija u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu i danas predstavlja najznačajnijeg nezavisnog proizvođača električne energije na energetskom tržištu Srbije.

Kako je najavila, MK Group će u naredne tri godine uložiti 300 miliona evra u ključne oblasti poslovanja, od čega je 85 miliona evra opredeljeno za drugu fazu vetroparka Košava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?