lovna klopka u vocnjaku jabuke 2

Projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije

Projekat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije finansiran od evropskog fonda IPA CBC pratiće migraciju insekata iz Srbije ka Rumuniji i obrnuto.

“Integralni pristup meteorološkim uslovima koji utiču na migraciju insekata u Srednjobanatskom okrugu i Okrugu Timiš“ naziv je prekograničnog projekta u kom učestvuju gradovi Zrenjanin i Temišvar, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin i temišvarski Politehnički univerzitet.

Projektne aktivnosti temelje se na činjenici da vremenski uslovi i migracija insekata nisu ograničeni na određeno geografsko područje. Da bi se podaci praćenja mogli analizirati s većom preciznošću i proceniti koeficijent rizika, potrebno je nadgledati veće područje.

Za održivi razvoj i očuvanje biološke raznolikosti predloženi integrisani sistem će emitovati informacije u realnom vremenu, za projektno područje i za subjekte iz pograničnog područja dveju zemalja.

Ukupna vrednost projekta je 437.203,20 evra.

Kako bi se omogućilo praćenje na terenu od Zrenjanina ka rumunskoj granici i od Temišvara ka srpskoj granici na određenim lokacijama biće postavljeno po deset meteoroloških stanica. Uređaji će meriti osnovne parametre klimatskih činilaca, kaže Kristina Salapura direktorica Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin koja sprovodi projekat.

„Na osnovu analiza davaćemo prognozu kretanja insekata i ne samo vezano za poljoprivredu, već i za oblast zaštite životne sredine. Naša služba će na deset punktova postaviti meteorološke stanice. Na svim tim lokacijama ćemo na početku projekta uzeti uzorke zemljišta kako bismo utvrdili obezbeđenost zemljišta makro i mikroelementima i teškim metalima. U drugoj fazi implementacije projekta uzorkovanje će se ponoviti da vidimo da li smo uspeli da očuvamo i poboljšamo zemljište. Migraciju insekata ćemo pratiti pomoću feromonskih klopki i svetlosnih lovnih lampi. Sa naše strane pratićemo četiri roda sa više vrsta i podvrsta“, objašnjava Salapura.

U okviru projekta obezbeđeni su i izrada specijalizovanog softvera koji će omogućiti analitiku i analize, obuka i savetovanje poljoprivrednika i međusobne posete, kaže Duško Radišić pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Prekogranični projekti su vrlo komplikovani. Njihova priprema, odobravanje i pravdanje i održivost kao i sprovođenje. Obzirom da je i za ovaj projekat bilo više ozbiljnih konkurenata, zrenjaninci su ponosni što su ga dobili, dodaje Radišić.

Projekat je počeo 28. juna 2019. godine i traje 18 meseci s tim da se implementira i nakon tog perioda do punih 5 godina.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu