Orezane voćke i loza za lokalnu toplanu

rezidba grane isecene

Orezane grane voćki i loze i šumsko drvo koristiće se za rad toplane u Irigu.

Delagacija opštine Irig potvrdila je početak izgradnje toplane za potrebe naselja, jačine dva megavata, a koja će trošiti orezane grane voća i loze, kao i šumskog drveta.

Od ove sirovine praviće se pelet koje će služiti kao gorivo. Snaga ove toplane biće dovoljna za zagrevanje najmanje 10.000 m2 radnog, poslovnog i stambenog  prostora u centru Iriga i neposrednoj okolini, piše portal agroservis.rs.

Irižani su ovu odluku doneli kada su videli u radu toplanu na Planici, koju je projektovala ista kompanija na koju računaju i oni.

Toplana ima veliki ulazni kontejner za pelet, a potrošnja ovog goriva vezaće se za ostatke grana i loze sa oko 500 hektara sa stablima voćaka i loze u neposrednoj okolini, ali i drveta iz Fruške gore. Projektant predviđa da izradu peleta o svom trošku podigne u Sremu. Vrednost toplane, u čijoj izgradnji učestvuju evropski fondovi, iznosi oko milion evra, dok je opština dužna da pripremi samo građevinsko zemljište.

  • S obzirom da toplana ima dve peći i snagu koja podmiruje naše potrebe u startu, moguće je da se kasnije poveća snaga i da se deo toplotne energije koristi za širi krug potrošača – obrazlaže ovu investiciju za „AgroServis plus” Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?