Nove sorte jabuka na sajmu u Madridu – Extra Sweet

Extra Sweet

Extra Sweet jabuke, sočne i izuzetno slatke.

Početkom oktobra, na sajmu voća i povrća u Madridu, Marko Rivoira, izvršni direktor kompanije „Rivoira Giovanni & Figli“, zvanično je predstavio BRAZILSKI PROJEKAT JABUKE. Tokom ekskluzivnog događaja predstavljene su i degustirane tri sorte, Luiza, Venecija i Isadora nazvane „3 sestre“.

Sa upečatljivom brilijantnom crvenom bojom i osećajem u ustima koji se može pohvaliti izuzetnom sočnom teksturom i izuzetno slatkim ukusom, jabuke lako mogu dostići 15 do 17 briksa.

Sorte su prilagođene toplim podnebljima, a tri jabuke se beru u različito vreme. Luiza se bere najranije i slična je sorti Gala, Venecija se bere krajem septembra, a Isadora krajem oktobra. Najvažnije je da ove tri nove sorte imaju jedinstvene karakteristike. Beru se kada u potpunosti razviju aromu i ukus.

Pitali smo Dejana Mutavdžića, vlasnika Rasadnika Mutavdžić, šta misli o ovim i sličnim novim sortama jabuka i hoće li se one pojaviti i na našem podneblju:

“Radi se o novim sortama jabuka koje su u zapadnoj Evropi u eksperimentalnoj, odnosno, probnoj fazi. Pozitivni rezultati na međunarodnom tržištu uticaće na popularnost navedenih sorti i kod nas. Ukoliko se pokažu kao atraktivne sorte očekujemo brzi dolazak ne samo gotovih proizvoda u markete već i sadnica jabuka na naše podneblje. Svakako, pratimo trendove i ukoliko bude interesovanja kod naših kupaca biće zastupljene i u našoj ponudi“, odgovara Mutavdžić.

Extra Sweet traže potrošači

„3 sestre“ će biti predstavljene potrošačima pod jednim brendom i biće dostupne tokom cele godine, a kao rezultat odgovarajućeg skladištenja i roka trajanja. Gerhard Dichgans, predstavljen je kao „Ronaldo od jabuka“ i biće globalni menadžer ovog projekta. On smatra da će nove sorte  doneti revoluciju u sektoru jabuka.

„Ne lansiramo samo nove sorte, već umesto toga gradimo novi segment u kategoriji jabuka: Extra Sweet“, rekao je Rivoira i dodao da je Extra Sweet ono što velika većina potrošača u Evropi, mediteranskim tržištima i Aziji traži.

Extra Sweet slatke jabuke

Postavši komercijalna stvarnost, projekat Brazilska jabuka zasadio je prvih 30.000 stabala u Piemontu u Italiji, nakon čega će u proleće 2022. godine uslediti sadnja još 125.000 stabala sve tri sorte, kako bi se do 2024. godine dostigao cilj od 200 hektara. Novi partneri u Evropi i inostranstvu već su pokazali veliko interesovanje za projekat, a globalni cilj je zasaditi 4.000 hektara širom sveta.

Sledeća prezentacija projekta Brazilian Apple Project biće održana u Berlinu na događaju Fruit Logistica, gde će biti objavljeno više planova, poput imidža brenda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?