Nova oprema za ribočuvare

nova oprema

Nova, moderna oprema za ribočuvare JVP „Vode Vojvodine“

V.d. direktora JVP „Vode Vojvodine“ Srđan Kružević danas je predao na korišćenje novu, modernu opremu Ribočuvarskoj službi preduzeća. Radi se o šest terenskih automobila i šest novih čamaca koji su danas predati ribočuvarima i spušteni u Dunav.

nova oprema Vode Vojvodine

– Ovo je prvi korak, a sledeći je formiranje najmodernijeg, najsavremenijeg i jedinog u regionu monitoring centra, koji pravimo da bismo uspeli da sprovodimo monitoring na svim onim kritičnim područjima gde nam se dešava krađa ribe. To ćemo koristiti i da svedemo zagađivače na jedan normalan odnos prema životnoj sredini – najavio je Kružević.

Napomenuo je da je u toku i nabavka drona, koji će se koristiti u borbi protiv ribokradica, ali i druge opreme koja će biti postavljena na ribolovnim vodama.

– Sa dronom ćemo kroz monitoring centar imati jasnu sliku gde se oni nalaze. Te snimke moći ćemo da koristimo posle i u nekim procesima protiv ribokradica, što do sada nismo mogli da radimo, iz prostog razloga što su imali bolju opremu, bolje motore i čamce od nas. Toliko brzo su bežali da ribočuvari nisu stizali ni da ih identifikuju – rekao je Kružević.

Rukovodilac Službe za ribarstvo, Miljan Mirković, rekao je da će nova oprema olakšati rad ribočuvarima, koji moraju da izlaze na teren u svim vremenskim uslovima. On je istakao je da od velike važnosti razumevanje i podrška rukovodstva za rad Ribočuvarske službe.

JVP „Vode Vojvodine“ je početkom ove godine ušlo je u odlučnu borbu sa ribokradicama u cilju očuvanja ribljeg fonda. Pored kontinuirane nabavke nove opreme za ribočuvare, pojačan je nadzor nad ribolovnim vodama kojima upravlja preduzeće. Započeta je i akcija „ribočuvar – volonter“, kako bi se savesni pecaroši i svi oni koji to žele uključili u borbu protiv ribokrađe.

Tokom borbe sa ribokradicama u prvih devet meseci ove godine, Ribočuvarska služba JVP „Vode Vojvodine“ zabeležila je 2.371 izlazak na vodu, a zaplenjeno je 54 kilometara ilegalno postavljene mreže, što je jednako razdaljini od Novog Sada do Zrenjanina. Ribočuvari su zaplenili i 85 alata koje koriste ribokradice, kao i šest čamaca i isto toliko motora.

JVP „Vode Vojvodine“ nastavlja i rad na obnovi ribljeg fonda. Tokom prošle godine, u ribolovne vode kojim upravlja preduzeće ubačeno je oko 70.000 jedinki, dok se ove godine planira poribljavanje sa 110.000 jedinki riblje mlađi.

Foto: Vode Vojvodine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?