traktor i kombajn

IPARD program u Srbiji

Specifičnost IPARD programa  u Srbiji je da omogućuje investiranje i u nabavku traktora, što ranije nije bilo dozvoljeno iz sredstava kojima EU finansira ruralni razvoj.
 

Poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju su mere za jačanje konkurentnosti njihove proizvodnje, koje se u prvom redu odnose na obnovu mehanizacije kao i nabavku nove opreme.
 
Radi ostvarivanja ključnih ciljeva Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, donete 2014. godine, resorno ministarstvo je izradilo nacionalne programe kojima je definisan niz mera za povećanje proizvodnje i unapređivanje konkurentnosti.
 
Urađen je istovremeno i IPARD program koji se odnosi na finansiranje domaćeg agrara sredstvima EU, namenjen, pre svega, podršci onih većih, odnosno ekonomski “jačih” poljoprivrednih proizvođača. Glavne mere države za povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača usmerene su na investicije u osnovna sredstva za rad u poljoprivrednim gazdinstvima i podeljene su na one za unapređenje proizvodnje mesa, mleka, voća, povrća i ostalih useva.
 
Kada je reč o IPARD programu, tu su poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju ozbiljna finansijska sredstva, a povraćaj sredstava može biti i do dva miliona evra ili 75 odsto po određenoj investiciji, u zavisnosti od vrste mere, korisnika i njihove lokacije. Ta vrsta podrške omogućuje izgradnju objekata u poljoprivredi, njihovo opremanje, nabavku mehanizacije, podizanje protivgradnih mreža u voćarstvu, nabavke staklenika, sistema za navodnjavanje i druge opreme.
 
Specifičnost  tog IPARD programa je da omogućuje investiranje i u nabavku traktora, što ranije nije bilo dozvoljeno iz sredstava kojima EU finansira ruralni razvoj. Ovo je prvi programski ciklus gde je to dozvoljeno ali uz određene uslove. Na taj način proizvođači u Srbiji mogu da kupe traktor određene snage, u zavisnosti od veličine gazdinstva, što je vrlo atraktivna podsticajna mera. 
 
Pripremila: Snežana Jović,
psss.rs

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu