Prvo digitalno selo Biosense osniva u Mokrinu

prijavljivanje za IPARD selo

Digitalno selo će meštanima i poljoprivrednicima Mokrina omogućiti da se više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu 

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema “Biosens” iz Novog Sada zajedno sa kompanijama Delta i “Mokrin haus” pokrenuo je projekat Digitalno selo, prvo digitalno selo u Srbiji.

Digitalno selo od maja ove godine

Projekat digitalnog sela biće pokrenut 24. maja ove godine. Poljoprivrednici i stanovnici Mokrina biće uključeni u projekat, kaže Vladimir Crnojević, direktor instituta. To će im omogućiti da se više oslanjaju na informacione tehnologije u svakodnevnom radu u poljoprivredi, da koriste digitalne platforme za poslove sa banakama, osiguranjem i prilikom savetovanja, ali omogući efikasniju poljoprivrednu proizvodnju, zajedničke nastupe na tržištu kroz virtuelne zadruge, nabavku repromaterijala i plasman sirovina.

Ako se pokaže uspešnom, digitalnu transformaciju moći ćemo da primenimo na svim selima u Srbiji i na čitavu poljoprivrednu zajednicu naše zemlje. U svetu postoje digitalne farme, ali ovakva gde će se u jednom širem socijalnom kontekstu uključiti veći broj stanovnika i to različitih profila i aktivnosti, ne postoji“, kaže Crnojević.

biosens

Biosens projekat digitalnog sela pokreće se nakon četiri godine pošto je u okviru tog Instituta otvoren Centar digitalne poljoprivrede Srbije i puštena u rad digitalna platforma Agrosens, koja korisnike samo pomoću pametnog telefona potpuno besplatno snabdeva bitnim informacijama zahvaljujući satelitskoj tehnologiji.

Istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema Biosens je vodeći srpski Digitalni Inovacioni Hab. Dostignuća Biosensa prepoznata su u Srbiji i u svetu. Uključen je u neke od najvećih evropskih digitalnih inovacionih projekata i smatra se osnovom naučnog napretka naše zemlje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?