Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds

Sredstva za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji – ažurirane liste

Liste sredstava za zaštitu bilja i Liste sredstava za ishranu bilja i oplemenjivače zemljišta za organsku proizvodnju

Radna grupa sastavljena od članova Saveta za organsku proizvodnju i predstavnika Uprave za zaštitu bilja, koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  nedavno je završilo izradu i godišnje ažuriranje Liste sredstava za zaštitu bilja i Liste sredstava za ishranu bilja i oplemenjivače zemljišta za organsku proizvodnju, preneo je Agrosmart.

Radna grupa će i u narednom periodu nastaviti sa radom, odnosno ažuriranjem pomenutih listi.

Kada su u pitanju hemijska zaštitna sredstva na listi se nalazi 39 fungicida, preparata na bazi bakra i sumpora. Tu je i devet insekticida, uglavnom na bazi parafinskog ulja i jedan limacid (protiv šetenih puževa) na bazi gvožđe fosfata.

Kada je reč o biopesticidima, na lisit se nalaze četiri biofungicida, dva na bazi bakterija, i po jedan na bazi gljivica i ulja čajnog drveta. Dozvoljena je upotreba pet bioinsekticida i to četiri na bazi bakterija i jednog u kojem je aktina materija ulje uljane repice. Proizvođači u organskoj poljoprivredi mogu da upotrebljvaju i jedan bioakaricid, odnosno sredstvo protiv grinja, čija aktivna materija je poreklom iz jedne gljivice. Takođe im je na raspolaganju jedan biohemijski repelent izrađen na bazi sulfonovanog ribljeg ulja.

Kompletne Liste dozvoljenih sredstava 

Foto: pixabay.com

 

 

Oznake:,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije