Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds
logo selenca organik logo

Iz Selenče kreće projekat razvoja organske proizvodnje šest zemalja

Projekat će trajati godinu dana, do juna 2020. Doprineće razvoju inovativnih rešenja i konkurentnosti poljoprivrednika u Hrvatskoj i Srbiji.

U petak, 12. jula, u Selenči biće održana konferencija povodom otvaranja međunarodnog projekta u kojem učestvuje šest evropskih zemalja, a koji će, zahvaljujući njihovom iskustvu u organskoj proizvodnji, doprineti razvoju inovativnih rešenja i konkurentnosti poljoprivrednika u Hrvatskoj i Srbiji.

Reč je o projektu „Inovacije u sistemima organske hrane zarad održive proizvodnje i očuvanja životne sredine“. Nosilac je Centar za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi Selenča, učestvuju i Centar za razvoj ekološke proizvodnje Ivanovci iz Hrvatske,  Nacionalni poljoprivredni centar iz Slovačke, Nacionalna botanička bašta Nacionalne akademije nauka Ukrajine, Istraživački institut organske poljoprivrede iz Mađarske i Asocijacije proizvođača voća iz Poljske.

Projekat će trajati godinu dana, do juna 2020, a trebalo bi da unapredi kvalitet organske proizvodnje, poveća sirovinske baze članica, obezbedi uslove za kontinuitet snabdevanja tržišta, poveća konkurentnost, promoviše važnost istraživanja u ovoj oblasti i uključi mlade stručnjake u istraživačke procese.

Između ostalog, planirano je istraživanje u kojem će učestvovati stotinu istraživača, odnosno studenata iz Srbije i Hrvatske i 80 farmera.

Biće izabrano dvadeset radova koji će doprineti unapređenju proizvodnje, uz primenu novih naučnih i tehničkih dostignuća, moderne tehnologije i obnovljivih izvora energije. Svi istraživački poduhvati treba da traju najmanje jednu proizvođačku sezonu.

S. K.

Izvor: agrosmart.net

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije