Veći podsticaji po hektaru za organske proizvođače

logo organski proiyvod

Izmenama Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju povećani su podsticaji i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je donelo Pravilnik o izmenama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju.

Izmene se odnose na podsticaje u biljnoj proizvodnji koji su povećani i biće veći za 120 % od iznosa za podsticaje u konvencionalnoj proizvodnji.

Prema prethodnom pravilniku podsticaji su iznosili 70 % više u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

Promena se odnosi i na maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Izmenom Pravilnika ovaj iznos je povećan na 228.800 dinara. Pre izmene maksimalan iznos podsticaja po korisniku je bio 136.000 dinara.

Zahtev za podsticaje u organskoj biljnoj proizvodnji, podnosi se jedanput godišnje, Upravi za trezor, od 3. maja do 30. juna tekuće godine.

Prema pravilniku pravo na podsticaje mogu da ostvare preduzetnici i fizička lica nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Uslovi koje moraju da ispune potencijalni korisnici su:

1) da su sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom zaključili ugovor o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji koji važi za godinu za koju se podnosi zahtev za korišćenje podsticaja, odnosno u slučaju grupne sertifikacije da su zaključili ugovor o saradnji sa proizvođačem i da je u ugovoru koji je taj proizvođač zaključio sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom podnosilac zahteva naveden kao proizvođač kooperant, u skladu sa posebnim propisom kojim se bliže uređuje kontrola i sertifikacija u organskoj proizvodnji i metode organske proizvodnje.

2) da u slučaju zakupa poljoprivrednog zemljišta na kome se obavlja organska proizvodnja ili u slučaju zemljišta koje je dobijeno na korišćenje ima zaključen ugovor o zakupu, odnosno o korišćenju zemljišta najmanje tri godine od dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju.

3) da u naredne tri godine od godine za koju je ostvario pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju primenjuje metode organske biljne proizvodnje u skladu sa zakonom kojim se uređuje organska proizvodnja, na katastarskim parcelama za koje je ostvario pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede