Svetski dan zemljišta: "Briga za planetu počinje sa zemlje"

zemljiste u rukama

Potrebno je da prođe i do 1.000 godina da se formira jedan centimetar površinskog sloja zemljišta. 

Važno je da vodimo računa o zemljištu. A, da li to i radimo?! Koliko je svako od nas odgovoran za očuvanje i smanjenje degradacije zemljišta?

Zemljište je ograničen prirodni resurs. Iako to znamo činimo malo ili nedovoljno da sprečimo njegovu degradaciju. Naš pritisak na zemljište i neodrživa eksploatacija, kao i neadekvatno upravljanje ovim resursom doveli su do toga da smo ugrozili ovaj prirodni sistem. 

Svetski dan zemljišta

IUSS organizacija – (International Union of Soil Sciences) je 2002. godine proglasila 5. decembar za Svetski dan zemljišta.

Ovaj dan proslavlja značaj zemljišta kao kritične komponente prirodnog sistema i njegov vitalni doprinos ljudskom blagostanju kroz obezbeđivanje hrane, vode i energetske sigurnosti, kao i njegove uloge u ublažavanju klimatskih promena i gubitka biodiverziteta.

Ove godine Svetski dan zemljišta je posvećen temi „Briga za planetu počinje sa zemlje“.

DA NE ZABORAVIMO ZAŠTO JE ZEMLJIŠTE VAŽNO

Zemljište predstavlja jedan od najvažnijih prirodnih resursa i neprocenjivo je dobro celog čovečanstva, nikako jedne generacije, grupe ili pojedinca.

Zemljište je esencijalni prirodni resurs i vitalni deo životne sredine koji obezbeđuje većinu hrane za čovečanstvo.

Zemljište obezbeđuje životni prostor za ljude i osnovne ekosistemske usluge koje su važne za regulaciju i snabdevanje vodom, uticaj na klimu, zaštitu biodiverziteta, sekvestraciju ugljenika i kulturno nasleđe.

Zemljište je pod stalnim pritiskom zbog povećanja broja stanovništva, povećanim zahtevima za hranom i zauzimanjem zemljišta za različite namene.

Oko 33 odsto ukupnog zemljišta na planeti je degradirano i donosioci odluka širom sveta traže mogućnosti kako da se održivi razvoj postigne uz održivo korišćenje i zaštitu zemljišta.

Više informacija o Svetkom danu zemljišta na World Soil Day

Foto: pixabay.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede