Podržimo kampanju za opstanak orla krstaša „Za naše krstaše“

orla krstasa

Za opstanak orla krstaša neophodan je dalji rad na zaštiti ove velike ptice. Na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ova vrsta oporavi. Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta. Uloženi napori su dali rezultate, pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša.

orao krstas
Fotografija: Morvai Szilárd; Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali: znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije. Kako bi prikupili sredstva neophodna za dalji rad na zaštiti, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je veliku kampanju.

Krstašima je pomoć neophodna. U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo. Da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji“ kaže Uroš Stojiljković, koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Za našeg orla krstaša

Krstašu prete ubijanje i trovanje, nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu. Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni. Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša. Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje pomoću kojih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti.

Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države, te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne važnosti.Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol. Zato, hajde da pomognemo krstašu i da u budućnosti ne tražimo odgovorne za njegov nestanak, već zaslužne za njegov opstanak“, zaključuje Stojiljković.

OVDE saznajte kako da donirate sredstva 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede