Organski proizvođači iz Srbije i Hrvatske u Beču u okviru studijskog putovanja

Organski proizvođači iz Srbije i Hrvatske bili gosti na organskoj farmi “Adamah Biohof” u okolini Beča.

U okviru programa prekogranične saradnje INTERREG IPA Hrvatska-Srbija, za organske proizvođače iz Srbije i Hrvatske, organizatore projekta i predstavnike medija, ukupno njih sedamdesetak, od 3. do 5. maja organizovano je studijsko putovanje u Beč.

Stručna ekskurzija realizovana je u okviru evropskog, prekograničnog projekta “Organik bridž” (Organic Bridge), kako bi se poljoprivrednici koji se bave organskom proizvodnjom u Srbiji i Hrvatskoj upoznali sa principima i zakonskim rešenjima u EU, organizacijama i primerima dobre prakse u poljoprivrednim gazdinstvima, udruženjima, zadrugama i trgovinskim lancima.

U okviru putovanja upriličena je poseta imanju “Adamah Biohof” u mestu Glizendorf u blizini Beča, na kom je organizovana proizvodnja, prerada i distribucija organski proizvedenih poljoprivrednih proizvoda.

Plantaža organskog začinskog bilja

Organska farma na 140 hektara

Porodična organska farma “Adamah Biohof” postoji oko dvadeset godina. Naš domaćin, Elma Fišer, suvlasnik farme kazao je da primarnu proizvodnju po organskim principima organizuju na oko 140 hektara svoje i delom zakupljene površine.

Elma Fišer u razgovoru sa organskim proizvođačima
Paradajz u organskoj proizvodnji

Na otvorenom i u plastenicima proizvode oko 50 vrsta povrća, najviše korenastog, salatnog i paradajz. Osim povrća proizvode i žitarice i začinsko bilje.

Spojili proizvodnju i trgovinu

Organska farma “Adamah Biohof” je primer da je moguće i proizvoditi i trgovati.

Vlasnici proizvode sa farme prodaju u Bio prodavnici „Adamah“ koja se nalazi na imanju, a ostatak proizvoda isporučuju kupcima.

Prodavnica na farmi
Prodaja biovina i biosokova
Prodaja organskih sireva i mesnih prerađevina

Sve je počelo pre dvadeset godina kada su prepoznali tu potrebu i prodaju organizovali kroz jedan štand. A, onda su saznali da postoji i trgovina po sistemu direktne dostave kupcima. Nisu odmah mogli sve proizvode da obezbede iz svoje proizvodnje i tražili su saradnike. Pozvali su zainteresovane organske proizvođače. Uspešno su uspostavili mrežu partnera i organizovali distribuciju paketa, korpica bio-proizvoda po domaćinstvima Beča i u drugim austrijskim gradovima. Danas, u toku samo jedne sedmice, svoje korpice pune organskog povrća dostavljaju na 6000 adresa u krugu od 300 kilometara, kazao je naš domaćin.

Kako je organizovana prodaja dostavom korpica?

Direktnom prodajom organska farma “Adamah Biohof” proda oko 60 odsto proizvoda. U ponudi je više različitih kombinacija povrća u korpicama. Postoje standardne kombinacije, a mogu se i naručiti željene. U prostoriji za pakovanje korpica porudžbine pristižu kroz kompjutersku mrežu, a nakon toga se obavlja merenje i pakovanje.

Pakovanje korpica

Postoji i knjiga recepata, pa ako se kupac opredeli za neko određeno jelo u korpici će dobiti sve sastojke koji su potrebni za njegovu pripremu. Roba se naručuje 48 sati ranije, a dostavu kupci ne plaćuju. 

Korpice spremne za potrošače

Povrće čuvaju u hladnjači i na taj način obezbeđuju kontinuitet u snabdevanju potrošača.

Otvorena vrata za više hiljada ljudi

Na samom imanju organska farma “Adamah Biohof”organizuje različite događaje. Tokom godine otvara vrata kupcima kako bi im pokazala odakle kupuju bio proizvode. Na ovom događaju okupi se i do 5.000 kupaca, potvrdio je Fišer i dodao da Austrijanci podržavaju bioproizvodnju i poljoprivrednike koji ne mogu da uđu u trku sa velikim proizvođačima. Zato podržavaju porodična gazdinstva, između ostalog, i kupovinom biokorpica. 

Podrška za organske proizvođače

Organske farme u Austriji imaju podršku udruženja “Bio Austria“. To je udruženje za promociju organskog gazdinstva i organizacija austrijskih poljoprivrednih proizvođača, čiji je član i “Adamah Biohof”.

Osim toga ostvaruju poslovnu saradnju sa zadrugama koje se takođe bave ekološkom proizvodnjom . 

Cena organskih proizvoda u Austriji je viša od cene konvencionalnih za oko 20 %. Podrška u proizvodnji iznosi oko 900 evra po hektaru, kazao je naš domaćin. 

Osim posete bio farmi učesnici studijskog putovanja posetili su i najznačajnije turističke znamenitosti Beča.

“Organik bridž”

Poseta Beču realizovana je u okviru programa “Intereg IPA prekogranične saradnje” (Interreg IPA Cross-broder Cooperation Programme Croatia-Serbia 2014-2020).

Reč je o najvećem projektu u branši organske proizvodnje u ovom delu Evrope, a Evropska unija ga je podržala kako bi se kroz unapređenje te vrste poljoprivrede podstakle privredne i preduzetničke aktivnosti, razvilo tržište organskih proizvoda i poboljšao život u ruralnim sredinama. 
 
Studijsko putovanje organizovao je Centar za organsku proizvodnju Selenča zajedno sa Gradom Valpovom u Hrvatskoj, organizacijom Tera Tehnopolis iz Osijeka i organizacijom Teras iz Subotice, partnerima na projektu “Organik bridž”.

 

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu