Okrugli sto “Primer dobre proizvođačke prakse – iskustvo organskog proizvođača”

serbia organica logo

U okviru projekta „Podržimo organsko“ u Beogradu okrugli sto na temu „Primer dobre proizvođačke prakse – iskustvo organskog proizvođača„.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje ’Serbia organica’ održaće okrugli sto na temu „Primer dobre proizvođačke prakse – iskustvo organskog proizvođača“ u prostorijama Privredne komore Beograda u ponedeljak 4. decembra u 10 časova

Gazdinstvo Šokšić predstaviće svoje dugogodišnje iskustvo u organskoj proizvodnji

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u organskoj proizvodnji u mestu Taraš kraj Zrenjanina Gordana Šokšić će svima onima koje zanima da započnu organsku proizvodnju predstaviti svoja iskustva i upoznati prisutne sa izazovima, ali i prilikama i mogućnostima koje nudi organska proizvodnja u Srbiji.

Gordana Soksic sa sinom Bg 1

Gordana Šokšić i njen sin Mirko

Foto: Privatna arhiva

Biofarma Šokšić se od 2006. godine bavi proizvodnjom više vrsta povrća i voća, a postepeno ulaze i u stočarstvo pa nude i organska jaja. Šokšići su pravi primer uspešnog porodičnog poslovanja, a njihova iskustva značajna, kako za one koji planiraju da počnu proizvodnju po organskim principima, tako i za organske proizvođače.

Organski proizvodi najčešće se prodaju na zelenim pijacama

Srbija se još uvek ne može pohvaliti dvocifrenim rastom tržišta, ali je evidentno da se potražnja i ponuda povećavaju iz godine u godinu.

Na površinama koje su sertifikovane za organsku proizvodnju, a prema podacima iz 2016. godine, najviše proizvodimo žitarice i voće.

Izvozimo organskih proizvoda u vrednosti od nešto manje od 19 miliona evra.

Što se tiče lokalnog tržišta, uključujući promet na zelenim pijacama, ne postoji zvanična statistika.

Iskustva malih proizvođača su pokazala da su zelene pijace od izuzetnog značaja za male proizvđače i potrebno je raditi na njihovoj održivosti, ali poslednjih godina su značajni kanali prodaje specijalizovane prodavnice kao i maloprodajni objekti većih trgovačkih lanaca.

Događaj u Beogradu se organizuje u okviru projekta „Podržimo organsko“, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?