Na Staroj planini istraživanja o lekovitom i aromatičnom bilju

stara planina

Na Staroj planini raste više od 1.000 različitih biljnih vrsta, mnoge su endemske i reliktne. Neke i zakonom zaštićene.

Stručnjaci Instituta za šumarstvo iz Beograda ovih dana istražuju kakve sve vrste lekovitog i aromartičng bilja postoje na Staroj planini i području Pirotskog okruga, kako bi ovo bilje zaštititi i omogućiti njegovu plantažnu proizvodnju.

Stručnjaci procenjuju da se četvtina biljnih vrsta od ukupnog fonda flore Srbije nalazi na Staroj planini. U pirotskom kraju, kako prenosi JuGmedia, raste oko 350 vrsta lekovitog, samoniklog i aromatičnog bilja, kažu stručnjaci. Taj fond istražuju stručnjaci iz ove oblasti pod nadzorom Instituta za šumarstvo, kojem je projekat usmeren na zaštitu ovog prirodnog dobra, odobren na konkursu Ministarstva poljoprivrede.

„Na Staroj planini raste više od 1.000 različitih biljnih vrsta, mnoge su endemske i reliktne. Neke i zakonom zaštićene. Biljni svet u pirotskom kraju istražuju biolozi i drugi stručnjaci, jer u saradnji sa Institutom za šumarstvo sprovodimo projekat značajan za očuvanje tog prirodnog blaga“, kaže viši naučni saradnik Instituta za šumarstvo dr Marija Marković sa departamana za biologiju i ekologiju PMF-a u Nišu.

Aktivnosti stručnjaka usmerene su na izbor, branje i preradu lekovitog i aromatičnog bilja, s ciljem dobijanja eteričnih ulja.

„Cilj je da se bilje sačuva, zaštiti i omogući plantažna proizvodnja u gazdinstvima u Pirotu i Pirotskom okrugu. Ovde je veoma pogodan geografski položaj i postoje resursi za gajenje lekovitog bilja.Plantažiranje, odnosno motivisanje poljoprivrednika na svojim parcelama uzgajaju odredjene biljne vrste i da se na taj način podstakne i njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, je drugi cilj projekta, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, kaže Markovićeva.

Saznanja do kojih su došli stručnjaci radeći na ovom projektu, kao i mogućnosti za plantažiranje odredjenih lekovitih i aromatičnih biljaka biće tema sutrašnje prezentacije koja će biti održana na gazdinstvu porodice Cvetković u naselju Radin Do u Pirotu.

Prezentacija počinje u 20 sati, a namenjena je predstavnicima poljoprivrednih gazidinstava i ljubiteljima lekovitog i aromatičnog bilja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede