Jubilej Serbia Organica: Ministar najavio veliko povećanje subvencija u organskoj proizvodnji

Proizvodnja  i prerada organskih proizvoda su oblasti neverovatnih mogućnosti 

gde najozbiljnije možemo da ostvarimo dohodak i budemo konkurentni na inostranom tržištu.

Ovaj sektor u svetu raste  i organskih proizvoda ni izbliza nema koliko se traže.

Pri tome ne treba gledati samo na EU kao potencijalno tržište već i na istok gde se menjaju navike i  razvija se ozbiljan organski sektor.

Zbog toga je i opredeljenje Ministarstva poljoprivrede da u budućnosti nastavi da snažno podržava organsku poljoprivredu.

Iz tog razloga će već naredne godine subvencije za ovu proizvodnu biti uvećane nekoliko puta.

Ovo je izjavio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na  svečanom skupu koji je održan u Beogradu povodom 10 godina postojanja krovnog udruženja u organskoj proizvodnji asocijacije Serbia Organica.

Ministar je istakao da postoji interesovanje domaćih proizvođača za bavljenje organskom proizvodnjom, što je rezultiralo povećanjem broja proizvođača, ali i površina.

Prema poslednjim podacima, organskom proizvodnjom u Srbiji se bavi 6.000 proizvođača, koji proizvodnju organizuju na 19.000 hektara.

Nedimović je obećao i da će se pružiti veća pomoć svima onima koji žele da pređu iz konvencionalne u organsku proizvodnju da period konverzije prebrode što uspešnije.

– U trenutku kada je Serbia Organica osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara, što je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više od osam puta,  a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara,  što je povećanje od 45 % za samo jednu godinu,  rekla je na proslavi jubileja prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora Serbia Organica.

– U deceniji za nama, osim što su se povećale površine pod organskom proizvodnjom i broj proizvođača,razvijao  se i sektor animalne organske  proizvodnje, ali i prerađivačka industrija, a iznos izvoza je dostigao 27,5  miliona evra  u 2018. godini. To predstavlja povećanje za više od šest puta u prethodnih sedam godina,  istakla je Ivana  Simić, generalni sekretar Serbia Organica.

U okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organica podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organica implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

A.M.

Izvor: poljoprivrednik.net

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu