Iz Selenče kreće projekat razvoja organske proizvodnje šest zemalja

logo selenca organik logo

Projekat će trajati godinu dana, do juna 2020. Doprineće razvoju inovativnih rešenja i konkurentnosti poljoprivrednika u Hrvatskoj i Srbiji.

U petak, 12. jula, u Selenči biće održana konferencija povodom otvaranja međunarodnog projekta u kojem učestvuje šest evropskih zemalja, a koji će, zahvaljujući njihovom iskustvu u organskoj proizvodnji, doprineti razvoju inovativnih rešenja i konkurentnosti poljoprivrednika u Hrvatskoj i Srbiji.

Reč je o projektu „Inovacije u sistemima organske hrane zarad održive proizvodnje i očuvanja životne sredine“. Nosilac je Centar za koordinaciju i transfer primenjenih istraživanja u ekološkoj poljoprivredi Selenča, učestvuju i Centar za razvoj ekološke proizvodnje Ivanovci iz Hrvatske,  Nacionalni poljoprivredni centar iz Slovačke, Nacionalna botanička bašta Nacionalne akademije nauka Ukrajine, Istraživački institut organske poljoprivrede iz Mađarske i Asocijacije proizvođača voća iz Poljske.

Projekat će trajati godinu dana, do juna 2020, a trebalo bi da unapredi kvalitet organske proizvodnje, poveća sirovinske baze članica, obezbedi uslove za kontinuitet snabdevanja tržišta, poveća konkurentnost, promoviše važnost istraživanja u ovoj oblasti i uključi mlade stručnjake u istraživačke procese.

Između ostalog, planirano je istraživanje u kojem će učestvovati stotinu istraživača, odnosno studenata iz Srbije i Hrvatske i 80 farmera.

Biće izabrano dvadeset radova koji će doprineti unapređenju proizvodnje, uz primenu novih naučnih i tehničkih dostignuća, moderne tehnologije i obnovljivih izvora energije. Svi istraživački poduhvati treba da traju najmanje jednu proizvođačku sezonu.

S. K.

Izvor: agrosmart.net

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede