cvece saksija

Saksijske biljke: Zalivanje

Za saksijske biljke voda je od neprocenjive koristi, jer zemlji daje vlagu potrebnu za rastvaranje mineralnih soli koje biljkama služe kao hrana.

 

Suviše vlage često može biti od velike štete za biljku jer se zemlja u saksiji brzo pokvari, postane kisela, slična barskoj zemlji u kojoj mogu da rastu samo neke biljke. Neke vrste (vodena palma, kala, adijantum, kokos palma) čak traže da im u podlošku stalno stoji voda.

Većina biljaka u saksijama od prevelike vlage u zemlji oboli od truljenja korena. Kod preteranog zalivanja pukotine se u zemlji kojom je napunjena saksija napune vodom i time se istisne iz njih vazduh tako potreban žilama. Suvišna voda koja se kod svakog zalivanja skuplja u podloški ili na dnu ukrasne saksije mora se posle dva sata ukloniti ukoliko je za to vreme nije upila prosušena zemlja.

bozicno drvoo

Nije svejedno u koje doba dana se zalivaju biljke. Najbolje je biljke zalivati ujutru, da bi do uveče upile svu vodu i da bi se zemlja malo prosušila.

Za vreme letnjih dana, po potrebi, zalivati i uveče, ali nikako za vreme najjače popodnevne žege, jer treba imati na umu da svako zalivanje rashlađuje zemlju.

Teško je uopšteno govoriti o zalivanju saksijskih biljaka. Za to je potrebno iskustvo koje će se uz malo pažnje steći i preći u naviku kad treba biljku zalivati i koja je količina vode potrebna pojedinoj biljci. Samo ta iskustva su, na žalost često dosta skupa, jer najviše biljaka u sobi propada zbog preteranog ili nedovoljnog zalivanja, a pored toga ima i drugih posledica kao: zastoj u rastu, izostalo cvetanje, zakržljavanje itd.

Pravilo je da se biljka u stanu zaliva prema temperaturi prostorije u kojoj se nalazi, obilnije u toploj, dok one u hladnoj prostoriji manje i ređe.

Kod zalivanja treba paziti na doba mirovanja – odmora kod pojedinih vrsta sobnih biljaka. One moraju za vreme mirovanja da se odmore i da povrate snagu.

saksija orhideje

Veći broj sobnih biljaka poreklom je iz raznoraznih klimatskih područja, te zbog toga svaku biljku treba tretirati pojedinačno i voditi računa o njenom ritmu porasta i mirovanja. To praktično znači da treba sa zalivanjem prestati, ili ga svesti na najmanju meru, održavati nižu temperaturu ili suv vazduh i naravno nikako prihranjivati. Posle svakog perioda odmora izdanci će jače terati, a njihovi cvetovi biće brojniji i krupniji.

Mnogim sobnim biljkama ne može se na žalost, obezbediti klima njihove postojbine, zbog toga neke egzotične biljke kod nas ne cvetaju. To ne znači da ne bi trebalo da im se u našoj sredini omogući odmor posle naporne vegetacije.

Većina sobnih biljaka oseti potrebu za ovim odmorom onda kada je glavni izvor njihove vegetacije svetlo smanjeno, što manje dnevnog svetla biljke primaju, to je manja njihova potreba za vodom.

Autor: Suzana Rašić, dipl. inž.

Foto: pixabay.com

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu