Zaštitimo preventivno lukovičasto cveće od niskih temperatura

lukovicasto cvece

Lukovičasto cveće, kao i gomoljasto, nakon sadnje treba prekriti debelim slojem organskih materija. To može biti treset ili slama ili jelove grane.

Proleće nas obraduje prvim cvetnicama, a čije smo lukovice ili gomolje posadili jesenas. Nakon pravilne sadnje na pogodnom mestu važno je da lukovice sačuvamo od eventualnog izmrzavanja. Iako su dosta otporne na niske temperature dobro je zaštititi ih preventivno. Na koje načine, savetuje Olivera Gavrilović.

Niske temperature u toku zime mogu naneti znatnu štetu na posađenom cveću. Štete nastaju od veoma niskih temperatura, prilikom velikih oscilacija dnevnih i noćnih u rano proleće kao i od poznih mrazeva. Na većini lukovica i gomolja retko nastaju štete i pri veoma niskim temperaturama jer su otporne. Bez obzira na njihovu otpornost, one potiču iz različitih krajeva pa samim tim neke mogu biti osetljive za gajenje na našem podneblju tj. na niske temperature, navodi Gavrilović, savetodavac u PSSS.

begonije

Prekrivanjem zemljišta slojem organskih materija zaštitićemo lukovičasto cveće od mrazeva

U svrhu preventive treba ih zaštiti od mraza. Sigurna zaštita je prekrivanje debelim slojem organskih materija (5-8 cm) posle jesenje sadnje. Preporuka je da se koristi treset, slama i potpuno zgoreli kompost. Ukoliko postoji mogućnost i jelove grane su odličan izbor jer su u toku zime dobra izolacija, a u rano proleće se lakše uklanjaju.

gladiole polje

Stajnjak ili nedovoljno zgoreli kompost treba izbegavati ili ređe koristiti jer lukovice često istrule u toku zime pa se preporučuje za visoko rastuće sorte. Znatno veće štete nastaju od poznih prolećnih mrazeva gde uglavnom strada cvet dok se biljke normalno razvijaju. Zasađene lukovice i gomolje u rano proleće za proizvodnju rezanog cveta spadaju u grupu koja često strada od poznih mrazeva (gladiole, begonije, dalije…).

Najbolji rezultat se postiže prekrivanjem površina plastičnim folijama, gde debljina folije nije bitna već broj slojeva folije. Jednostruka folija štiti do -2 °C, zbog čega zasađene lukovice i gomolje treba pokriti sa dva ili tri sloja, zaključuje Gavrilović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede