Božićni kaktus nema trnje, ali je bogat prelepim cvetovima

bozicni kaktus

Božićni kaktus je kaktus bez trnja. Ova sobna biljka svojim divnim cvetovima može biti deo dekoracija u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Prirodno stanište božićnog kaktusa su kišne šume Brazila. Raste u senci krošnja drveća. Poznat je pod imenom Zygocactus.

Božićni kaktus je lisnati kaktus, jer su grane dobile oblik i funkciju listova. Nema trnje.

Dobro podnosi sobne uslove, pa ako se pravilno neguje otvaraće pupoljke više godina.

Uslovi gajenja 

Ne voli direktno sunce, ali voli dosta svetla. Odgovara mu pozicija na prozorskoj dasci. Ovoj biljci prija redovno orošavanje i mesto u blagoj senci.

Ukoliko mu obezbedimo temperaturu vazduha u prostoriji oko 20 stepeni i povećanu vlažnost „pokloniće“ nam mnogo jarko crvenih cvetova i ulepšati naš prostor. Ako je temperatura niža od 18 stepeni boja će biti svetlija. Postoje i božićni kaktusi čiji su cvetovi svetliji.

bozicni-kaktus-cvet

Kada ga ne smemo pomerati?

U periodu od septembra počinje sa formiranjem cvetnih pupoljaka, pa ga više ne trebamo pomerati. Vrlo je osetljiv u tom periodu, pa može da odbaci pupoljke ili da cvetanje izostane. Nakon što otvori prvi cvet „spreman“ je da ulepša naše prostorije, pa ga možemo premestiti na drugo mesto, ali pri tom moramo voditi računa da to ne bude preveliki stres za biljku usled nagle promene temperature. U periodu cvetanja biljku umereno zalivamo.

Kada završi cvetanje božični kaktus će se malo „odmoriti“ i ući će u fazu mirovanja koja će trajati oko šest nedelja. U periodu mirovanja, naravno, smanjićemo zalivanje i izostaviti prihranjivanje. Ukoliko smo u mogućnosti, u ovoj fazi mirovanja možemo ga premestiti u prostoriju u kojoj je temperatura 10-15 stepeni.

Presađivanje božićnog kaktusa

U fazi mirovanja možemo obaviti presađivanje u nove saksije. Ipak, setimo se  da mu ne prijaju česta presađivanja. Supstrat treba da bude peskovit.

Božični kaktus možemo u proleće, kada prestane opasnost od mrazeva (nije otporan na mrazeve), da iznesemo na terase ili u bašte, na mesta gde će biti zaštićen od direktnog sunca. Ne zaboravimo da voli orošavanje.

Redovno zalivanje i prihrana biljke počinje nakon faze mirovanja. U fazi rasta biljku prihranjujemo đubrivima za kaktuse, jednom u tri nedelje i tako sve do septembra.

bozicni-kaktus-roza

Želite više božićnih kaktusa?

Božićni kaktus se lako razmnožava reznicama odmah nakon cvetanja.

Lako! Odsecamo vrhove stabljika, četiri članka koji imaju adventivno korenje. Deo biljke usadimo u supstrat, tako da jedan deo bude u supstratu, a tri van. Koren će se formirati nakon 15-20 dana. U tom periodu biljku treba da orošavamo, a ne da zalivamo.

Važno je da znamo da božićni kaktus ne voli višak vode u svom podmetaču. Voli ravnomerno vlažno zemljište, ali ne mokro.

Ako ovu lepu biljku pravilno negujemo uživaćemo u prelepim cvetovima jarkih boja što je, priznaćete, važno kada su zimski dani pomalo tmurni.

Fotografije: pixabay.com

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?