Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava od 1. oktobra

setva kukuruzaa

Anketa od 1. oktobra do 30. novembra. Anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije.

Od 1. oktobra do 30. novembra 2018. godine, na osnovu Uredbe o utvrđivanju plana zvanične statistike za 2018. godinu („Službeni glasnik RS“, broj 120/17), Republički zavod za statistiku sprovešće Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, 2018, koja je finansirana iz pretpristupnih fondova EU, u okviru Nacionalnog programa IPA 2016.

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, i predstavlja važno strukturno istraživanje u sistemu statistike poljoprivrede.

U periodu sprovođenja Ankete, anketari će posetiti 120.000 poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Republike Srbije i prikupiće podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnom metodu primenjenom u poljoprivredi i dr.

Dobijene informacije koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka i kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.

Pored toga, ovi podaci biće osnova za ažuriranje Statističkog registra poljoprivrednih gazdinstava, od koga zavisi kvalitet podataka o poljoprivrednoj proizvodnji.

Uspeh ovog istraživanja u najvećoj meri zavisi od aktivnog učešća srpskih poljoprivrednika i tačnosti i potpunosti njihovih odgovora.

Javni poziv za učestvovanje u Anketi u svojstvu anketara ili kontrolora, Republički zavod za statistiku će objaviti u avgustu 2018. godine. u sredstvima javnog informisanja i na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede