Fito farmacija
Kupus kifle

Kupus kifle

Kupus kifle

Mi volimo da mesimo i slatke i slane đakonije. Naravno, volimo i da ih jedemo. Kiflice, krofne, palačinke, pogačice, gibančice, lepinje…Kažu da mnogo mesimo i da je to uticaj nemačke kuhinje. I to nam se baš sviđa. Ovo je recept baka Olgice iz Zrenjanina koja vrlo rado pravi kupus kifle. I to svima: unucima, rođacima, prijateljima, komšijama… Izuzetno su meke, posebno ukusne dok su tople.Napisala nam je mere za pečenje u burek plehu.Potrebno:0,25 l mleka0,25 l vodesupena kašika šećerakašičica soli0,5 dcl ulja800 g brašna1 margarinPriprema: U mlaku mešavinu mleka i vode dodati so, ulje, šećer i nadošao kvasac. Sve zamesiti brašnom i testo dobro izraditi na stolu. Napraviti 4 jufke i ostaviti ih da se odmore i podignu. Izraditi margarin, pa mu dodati, otprilike, jednu supenu kašiku soli. Razvući jufke u kvadratni oblik i namazati testo smesom margarina i soli. Uviti rolat i iseći jednake trouglove. Poređati ih u podmazan pleh tako da šira strana trougla bude na dnu. Testo ostaviti da još raste. Pre pečenja u izrađeno jaje dodati malo ulja i premazati kupus kifle.

Pašteta od prasećih pluća

Postoji verovanje da naše bake nisu služile predjela i da je takav običaj novijeg datuma. To nije tačno.

Svako od nas ko je bio gost za trpezom domaćina, potvrdiće da su domaćice vrlo vešte u pripremanju predjela. Na stolu tada možete videti i predjela koja se u toj kući prave već nekoliko generacija. Jer dok se čeka glavno jelo, uz domaću rakiju, treba nešto „prezalogajiti“.

lenja pita sa jabukama 2

Lenja pita s nadevom od jabuka

lenja pita sa jabukama 2

Većina nas uživa dok jede pitu s jabukama. Čak i da nam ovaj kolač posluže dok žmurimo, znali bismo da je to baš ta pita, jer se miris koji se širi oko kolača pamti.
Nije zahtevna za pripremanje.

To, naravno, ne opravdava verovanje da je kolač osmislila lenja domaćica kojoj je bilo mrsko da razvlači tanke kore za onu „pravu, manje lenju pitu“. Domaćica sigurno nije bila lenja, već pre umorna, ili nije znala šta pre da uradi, pa da ukućani ne bi ostali bez poslastice, smislila je ovaj kolač. U drugoj priči koja objašnjava naziv kolača zapravo je pita zaista lenja, jer se testo prilikom pečenja ne podiže.
Zašto se ova pita baš tako zove nije ni važno. Jedino je važno da je ukusna, mirišljava i da se topi u ustima.

Potrebno:
• 3 jajeta
• 1 čaša od 2 dl šećera
• 2 čaše od 2 dl brašna
• 1 dl ulja
• 2 dl mleka
• 1 prašak za pecivo
• 2 vanilin šećera
• kilogram kiselih jabuka

Priprema:
Jabuke oljuštiti, izrendati, pošećeriti i dinstati. Ako je potrebno dodati supenu kašiku ulja.
Za testo umutiti jaja sa šećerom. U umućenu masu sipati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mleko i ulje. Dobro umutiti. Pola smese sipati u pleh i peć na temperaturi od 180 do 200 stepeni dok se ne uhvati rumena korica. Izvaditi iz rerne i na tu koru sipati i razvući skuvane jabuke. Preko toga sipati drugu polovinu testa i nastaviti sa pečenjem. Ispečen i prohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

paprikaš 2 manja

Pileći paprikaš sa knedlicama

paprikaš 2 manja

Pileći paprikaš je jelo koje se na našim trpezama poslužuje bar jednom sedmično. Nekada su paprikaš domaćice (ali i domaćini) spremali od kokošijeg mesa. Danas uglavnom koristimo pileće meso, iako kokošije meso daje specifičan ukus ovom jelu.

Priprema je jednostavna.

Potrebno:
• jedno pile
• kašika masti
• glavica crnog luka
• 2-3 češnja belog luka
• mlevena crvena paprika,
• brašno
• so.
Ovi sastojci čine najjednostavniju verziju ovog jela.

Priprema:
Na ugrejanu mast propržimo crni i beli luk i dodamo isečeno pileće meso. Nalijemo vodom, posolimo, poklopimo i kuvamo. Kada je meso skoro skuvano u paprikaš dodajemo knedlice. U ranija vremena one su se pravile od brašna i vode, bez jaja. Jednostavno u šoljicu sipamo brašno, oko 5 supenih kašika i dodajemo vodu uz mešanje, dok ne dobijemo gustu, meku masu. Obavezno posoliti. Danas, međutim, najčešće razmutimo jaje i dodajemo brašno (može i malo griza) dok masa ne bude gusta. Knedlice vadimo kašikicom i sve kuvamo još desetak minuta.
Na kraju dodamo mlevenu crvenu papriku. I ovde možemo modifikovati stari recept, pa dodati i šoljicu soka od paradajza. Po želji paprikaš možemo da začinimo seckanim peršunom.

Predstavljamo

Nova knjiga: „Ređe gajene vrste povrća“

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo ...
Detaljnije

Najave događaja

Sajam etno hrane i pića 22-25. novembra 2017. u Beogradu

Sajam etno hrane i pića je najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope ...
Detaljnije