Fito farmacija
krave farma holstajn

EP protiv davanja antibiotika zdravim životinjama

Upotreba antibiotika na farmama u Evropskoj uniji mora da bude ograničena,

krave farma holstajn

pogotovo kada se koriste u svrhu prevencije, poručili su evroposlanici. Oni se zalažu za zabranu kolektivnog davanja antibiotika zbog jednog obolelog grla na farmi i takođe su protiv korišćenja antibiotika kao kompenzacije za loše staranje o životinjama. Istovremeno nadležni odbor Evropskog parlamenta podržava mere za podsticanje istraživanja radi razvoja novih veterinarskih lekova.

Na sednici u februaru na kojoj se glasalo o nacrtu plana izmena zakona EU o veterinarskim lekovima članovi Odbora za prirodnu sredinu i javno zdravlje EP založili su se za zabranu kolektivnog i preventivnog tretmana životinja antibioticima. Umesto toga, evroposlanici žele da se stimulišu istraživanja kako bi se razvili novi i bolji lekovi.

„Nova pravila će nam omogućiti da bolje kontrolišemo upotrebu antibiotika na stočnim farmama i tako smanjimo rizik od potencijalne pojave otpornosti na antibiotike“, istakla je francuska evroposlanica Fransoaz Grostet (Françoise Grošetête).

„Predložene izmene takođe će nam pomoći da poboljšamo dostupnost lekova i podstaknemo inovacije kako bi proširili ponudu veterinarskih lekova. Pozdravljam širok konsensus o izveštaju Odbora koji treba da doprinese unapređenju javnog zdravlja i zaštiti potrošača“, dodala je Grostet za čiji izveštaj je glasalo 60 a protiv su bila dva evroposlanika.

Predlogom koji je dobio potvrdu Odbora EP pooštrava se tekst Evropske komisije kojim se reguliše upotreba veterinarskih lekova jer, kako su rekli evroposlanici iz Odbora, veterinarski lekovi ni pod kakvim uslovima ne mogu da služe za unapređenje stanja životinja ili kao kompenzacija za lošu brigu o njima.

Korišćenje antibiotika u svrhu prevencije na farmama biće moguće samo ako ga dopusti veterinar.

Kako su istakli evroposlanici, preventivno davanje lekova grupi životinja nakon što jedna pokaže znake zaraze mora da bude ograničeno na obolela i pojedinačna grla kod kojih je utvrđen visok rizik od zaraze a sa ciljem da se spreči širenje bakterije na stado.

Evroposlanici traže od vlasnika i odgajivača životinja da vode računa o veličini prostora na kojem su životinje kako bi se smanjio rizik od prenošenja boleseti i da izoluju obolele životinje od ostalih.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI OVDE

Izvor: euractiv.rs

Predstavljamo

Nova knjiga: „Ređe gajene vrste povrća“

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo ...
Detaljnije

Najave događaja

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” u Selenči 29.9.2017.

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ...
Detaljnije