Fito farmacija


syngenta

Zaštita zasada jabuke

Ostvareni uslovi za nastanak infekcije u zasadima jabuka.

.Zasadi jabuka se nalaze u osetljivoj fazi kada može doći do infekcije patogenima.

Vlaženje lista u proteklom periodu bilo je skoro neprekidno, tako da su u skoro svim područjima gajenja ostvareni uslovi za nastanak infekcije.

 

Jedan od najznačajnijih patogena je Venturia inaequalis koji prouzrokuje čađavu pegavost lišća i krastavost plodova. Za zaštitu zasada jabuke od Venturia inaequalis neophodno je koristiti kurativne fungicide uz dodatak nekog od preventivnih.

Kurativni fungicidi:

 • SEKVENCA – u koncentraciji 0,03-0,05%

Preventivni fungicidi:

 • METOD 480 SC – u koncentraciji 0,3% ili
 • MANKOGAL 80 – u koncentraciji 0,25-0,3% ili
 • KARDINAL – u koncentraciji 0,75-0,1%

Fungicid KARDINAL se, pored zaštite od Venturia inequalis, ujedno koristi zbog zaštite listova jabuke od prouzrokovača lisne pegavosti (Alternaria sp.) koja u ovoj osetljivoj fazi može naneti značajne štete zasadima.

Takođe, potrebno je nastaviti dalju zaštitu zasada od prouzrokovača pepelnice(Podosphaera leucotricha) primenom fungicida LUNAR u koncentraciji 0,02% ili FOTON u koncentraciji 0,02%.

Uočena je pojava leta leptira jabukinog smotavca, jednog od najznačajnijeg štetnog inseketa u zasadu jabuke. Za suzbijanje jabukinog smotavca i drugih štetnih insekata preporučujemo primenu insekticida HARPUN u koncentraciji 0,1% + TONUS u koncentraciji 0,02%.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Izvor: Galenika Fitofarmacija

Foto: pixabay.com

Oznake:, ,

Komentari (1)

 • Avatar

  MILICA

  |

  Moj muz ima gazdinstvo. Zeleli bi da kupimo zemlju da proizvodimo ren medjutim imamo 5 ari zemlje i ne mozemo nista da dobijemo, imamo pcele 20 kosnica ali bi se bavili proizvodnjom i prodajom.iskljucivo rena, i zaposlili bi radnike. Pa bih pitala nadlezne ministre i poslanike kako mi obicni smrtnici, da ne kazem siromasi dobijemo podsticaje za kupovinu zemlje.Posto na tih 5 ari plca mi je i kuca i ren oko nje.Pa Vas molim da mi odgovorite. Molila bih Vas da ovo prosledite i predsedniku Aleksandru Vucicu ako je moguce. Pozdrav iz Loznice.Pavimo prvoklasni ren tako da svi ko jednom kupe od nas stalno kupuju i kafedzije i narod na pijaci, Sud, Opsina. Ja radim u Gradu Loznica..

  Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

„Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018“ u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

BeoPlantFair 2018. – “Bašta u srcu grada” Beograd 3-7.4.

Beoplantfair - “Bašta u srcu grada” sinonim je za Međunarodni sajam hortikulture najšarmantniju, najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma ...
Detaljnije