Fito farmacija
pilici sajam

Živinarstvo: Uspešan početak gajenja pilića

Gajenje, odnosno tov pilića podrazumeva način držanja, hranjenja, napajanja i zaštite zdravlja pilića, sa ciljem dobijanja što težeg pileta, uz što manji utrošak hrane i gubitak usled bolesti.

Koja pravila treba ispoštovati kako bismo postigli uspeh u gajenju pilića? Prenosimo savete Kosovke Jakšić, dipl. inž. poljoprivrede PSSS.

Pravila za uspešan početak gajenja pilića

U industrijskom tovu, koji obično traje 42 dana pilići dostignu telesnu masu od 1,8 kg do 2,1 kg. uz utrošak hrane od 1,8 kg do 2 kg za 1 kg prirasta žive mere. Da bi se sa uspehom utovili pilići potrebno je nabavljati tovne piliće samo od zdravih, produktivnih i od bolesti dobro zaštićenih roditeljskih jata. Tada će pilići biti zdravi, vitalni, prosečne telesne mase od 35 g do 40 g, bez anomalija (uklješten kljun, deformacija glave ili tela). Samo ovakvi pilići biće „sposobni“ za tov.

Prijem i naseljavanje jednodnevnih pilića

Jednodnevni pilići se iz inkubatorske stanice do objekta (minifarme) dopremaju u kartonskim ili plastičnim kutijama, koje na dnu imaju naboranu – rapavu hartiju (krep papir), radi sprečavanja da se tokom transporta pilići povrede klizanjem i raskrečenjem.
 
Pri naseljavanju pilića objekat mora pravovremeno da se pripremi. Unutrašnjost objekta i širi prostor oko objekta, kao i putna mreža se mehanički očiste – operu aparatom pod pritiskom i dezinfikuju nekim efikasnim dezinficijensom. U objekat se onda rasprostire šuška u debljini od 8 cm do 10 cm, po čitavoj površini poda objekta.
Posle toga se unosi oprema za hranjenje i ravnomerno rasporedi po objektu.
 
Najmanje 96 h pre useljavanja pilića objekat, sa prostirkom i opremom za hranjenje i napajanje, se hermetički zatvori i ponovo dezinfikuje papama formaldehida. Dezinfekcija traje najmanje 24 h. Potom se objekat otvara, provetrava i zagreva na željenu temperaturu radi prijema jednodnevnih tovnih pilića.
 
Kada pilići stignu unose se u kutijama i raspoređuju duž objekta. Kutije se ne stavljaju jedna na drugu jer bi zbog povišene temperature u objektu moglo doći do ugušenja pilića. Zatim se pilići vade iz kutija i raspoređuju oko hranilica i pojilica.

Pravilno održavanje ambijentalnih uslova: temperatura, vlaga, ventilacija i režim osvetljavanja u živinarniku veoma je važno kod tova pilića.

Temperatura

Pilići na početku tova nemaju razvijen termoregulacioni sistem, već se isti uspostavlja tek sa 3-4 nedelje starosti, te je grejanje pilića ključno pitanje u prvim danima života. Prvog dana je potrebno obezbediti temperaturu od 33-35 °C a zatim će se temperatura postepeno smanjivati.

Relativna vlažnost vazduha

Prvih dana tova ventilacija je isključena, a već nakon 2-3 dana počinje postepeno provetravanje. Optimalna vlažnost vazduha u objektu brojlera je od 65-75 %.

Režim osvetljavanja

Vrlo je bitan i treba obratiti pažnju na intenzitet i dužinu trajanja svetla. Objekat treba da bude ravnomerno osvetljen i da se intenzitet svetla može regulisati (tokom tova se smanjuje).

U našim uslovima brojlerske proizvodnje uobičajeno je da dužina trajanja svetla prvog dana bude 24 h, a kasnije 23 h svetla i 1 h mraka.

Ishrana i napajanje brojlera

Kada se pilići usele u objekat njima je potrebnija voda od hrane. Hrane imaju u zaostaloj žumancetnoj kesici, a vode nemaju kao rezerve, pa ukoliko je vazduh suviše suv može doći do njihovog dehidriranja (isušivanja).

U prvim danima po naseljavanju pilića koriste se male plastične pojilice, (obezbediti temperaturu vode od 20 do 22 ºC).

Dok su pilići sasvim mali, za hranjenje se koriste obične plastične tacne, prečnika 60 cm do 80cm, ali je moguće koristiti i nove uloške za jaja ili obrezane kartonske kutije u kojima su pilići dopremljeni.

Naseljenost

Kod gustine naseljenosti treba se pridržavati pravila 30-35 kilograma žive mase brojlera po m² podne površine (na kraju tova).

Gustina naseljenosti ne sme da bude prevelika, jer će u tom slučaju doći do raslojavanja brojlera, ali ni mala gustina naseljenosti nije dobra, zbog nedovoljne amortizacije objekata i nepotrebnog utroška energije.

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga: „Ređe gajene vrste povrća“

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo ...
Detaljnije

Najave događaja

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” u Selenči 29.9.2017.

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ...
Detaljnije