Fito farmacija

Tipovi zemljišta i načini njihove obrade

Zemljište nije uniformno po svojim svojstvima. Razlikujemo određene tipove zemljišta i u odnosu na karakteristike svakog, neophodno je da odredimo i način kako ćemo ih obrađivati.

Ovo je važno zbog održavanja dobre strukture tla, jer je naša obaveza da sačuvamo ovaj resurs. S druge strane, samo pravilnom obradom možemo ostvariti jedan od uslova za ostvarenje dobrih prinosa.

Koji tipovi zemljišta postoje i kako ih treba obrađivati saznajemo od Vladice Gavrilović (PSSS Negotin)

Tipovi zemljišta i njihova obrada

Različiti tipovi zemljišta zahtevaju i različite načine obrade. Na našin terenima, gledajući njihova fizička i hemijska svojstva, postoje sledeći tipovi zemljišta: glinovita zemljišta (smonica), ilovače (peskovita i praškasta), peskuše i tresetišta.

S obzirom na njihove raznolikosti, različiti su i načini njihove obrade.

Glinovita zemljišta

Karakteristike:

– Kad se nakvase bubre, kad se osuše skupljaju se
– Kad nabubre ne propuštaju vodu, kad se osuše voda prolazi kroz njih
– Jako kratak period za obradu, ne sme se propustiti
– Jako su osetljiva na gaženje
– Kad se sasuše pucaju i tako kidaju korenje biljaka
– Nisu pogodna za korenaste biljke, pogoduju strnim žitima i travama

Obrada zemljišta:

– Odabrati pravi momenat za obradu, kada zemljište nije ni jako suvo ni jako vlažno
– Dobre rezultate daje plitko letnje oranje a zatim duboko jesenje oranje
– Svake 4.-te godine izvršiti podrivanje zemljišta
– Pripremu zemljišta za setvu u jesen obaviti tanjiračama ili rotofrezama, a za setvu u proleće setvospremačima
– Ozime useve sejati što ranije dok se zemlja skroz ne ovlaži

Ilovače (praškaste ili peskovite)

Karakteristike:

– Imaju jako dobar kapacitet za vodu, samo usled jake i duge suše ‘’pate’’ za vodom
– Pogodna su za gajenje većine kultura ( nisu dobra za šećernu repu)
– Usled nedostatka gline dolazi do zagušenja biljaka
– Često se javlja pokorica
– Često se kod njih javlja ‘’plužni đon’’ koji treba razbiti

Obrada zemljišta:

– Može se raditi redukovana obrada u određenoj meri
– Ne može se na njima raditi direktna setva
– Dobro reaguju na duboku obradu i na podrivanje svake 4.-te godine
– Predsetvenu pripremu raditi tanjiračama kako se ne bi previše usitnilo zemljište i da ne bi došlo do stvaranja pokorice

Peskuše

Karakteristike:

– Niska plodnost
– Mali sadržaj humusa (1-2%)
– Jako ispiranje hraniva
– Slabo zadržavanje vode
– Jaka erozija vetrom

Obrada zemljišta:

– Jako dobro reaguju na mere popravke strukture zemljišta ( dodavanje gline, treseta, humifikacija, kalcifikacija i sl.)
– Odlične mogućnosti za redukovanu obradu
– Gajiti kulture slabo osetljive na sušu ( strna žita, suncokret)
– Ozima strna žita sejati što ranije i to ona sa kraćom vegetacijom
– Dobro reaguju na povremena navodnjavanja
– Prihranu obavljati N-đubrivima sa manjim sadržajem N i to iz više navrata
– U predsetvenoj pripremi koristiti valjak, drljaču
– Dobro je imati vetrozaštitni pojas

Tresetišta

Karakteristike:

– Često su kisela i siromašna hranivima
– Traže drenažu
– Koriste se za popravku drugih zemljišta
– Dobro reaguju na kalcifikaciju i fosfatizaciju
– Jako su dobra za gajenje lukova, kupusnjača, šargarepe, pasulja, kukuruza i ozimih strnih žita
– Ako se mnogo isuše često se zapale

Obrada zemljišta:

– Izvršiti drenažu
– Izraditi vetrozaštitni pojas
– Kukuruz sejati normalno na pravac vetra
– Pogodna su za sve vrste obrade, mada se često moraju valjati
– Koristiti teža oruđa za rad
– Intenzivno suzbijanje korova agrotehničkim i hemijskim merama

Foto: A.M.

Oznake:, , , , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga: „Ređe gajene vrste povrća“

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo ...
Detaljnije

Najave događaja

Sajam etno hrane i pića 22-25. novembra 2017. u Beogradu

Sajam etno hrane i pića je najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope ...
Detaljnije