Fito farmacija


syngenta
proso 1

Proso, neopravdano zapostavljena žitarica

Proso je vrlo stara žitarica. Zdrava je namirnica. Koristi se u ishrani ljudi i životinja.

Osim zrna, za ishranu životinja koristi se i cela biljka, zelena ili sušena. 

O proizvodnji ove žitarice savete daje Gordana Rehak dipl. inženjer poljoprivrede PSSS.

Proso – neopravdano zapostavljena biljka na našim prostorima, iako višenamenska (u ljudskoj i stočnoj ishrani, pogodna za dijetetsku upotrebu, dodatak pšenici za hleb i peciva, za proizvodnju piva i alkohola), visoke hranljive i svarljive vrednosti, a poseduje i antifungicidno dejstvo.

Kao i zrno i slama prosa je dobre hranljive vrednosti.

U našim agroekološkim uslovima, zbog svoje kratke vegetacije od 60-130 dana, se gaji kao postrni usev obzirom na visoku otpornost na sušu i u suvljim rejonima.

Dobar je predusev za mnoge kulture, jer zemljište ostavlja čisto od korova.

Dobro podnosi visoke temperature, ima manje zahteve prema vlazi, a potrebe za vodom su najveće od vlatanja do metličenja.

Zahteva dosta svetlosti i ne podnosi zasenjivanje.

Zbog sporog početnog rasta, zahteva čista zemljišta, te s toga su kao predkulture pogodne višegodišnje i jednogodišnje mahunarke i okopavine.

Sorte se obično dele po boji, pa sorte žutog i crvenog zrna daju veći prinos.

Zemljište za proso treba dobro pripremiti i prvo kultiviranje izvršiti na 6-8 cm, a drugo pred setvu nešto pliće.

Pošto dobro reaguje na đubrenje mineralnim đubrivima, najveće količine usvoji od bokorenja do nalivanja zrna.

Setva 

Seje se dezinfikovano seme visoke čistoće i klijavosti u proleće, kada se temperatura ustali na 12-15 stepeni.

U našim krajevima se seje posle kukuruza, krajem aprila i početkom maja.

Postrno se seje u junu i daje zadovoljavajući prinos.

U širokoj setvi se seje na razmak između redova na 40-45 cm, kada je moguća međuredna kultivacija. Ako se seje na zakorovljenim parcelama, onda se seje na razmak od 12-15 cm, dok je dubina setve za oba načina 2-4 cm zavisno od vlažnosti. 

Žetva dvofazna

Proso sazreva neravnomerno od vrha ka donjem delu metlice, pa se žetva obavlja kada je središni deo metlice u fazi druge polovine voštane zrelosti.

Preporučljiva je i dvofazna žetva, kada se biljke pokose na 15 cm visine i ostave u trakama da se prosuše. Posle 4-5 dana vrši se vršidba vršalicama za žito ili kombajnima.

Ovršeno seme se skladišti na 14 odsto vlage.

 

Oznake:, ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

„Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018“ u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

BeoPlantFair 2018. – “Bašta u srcu grada” Beograd 3-7.4.

Beoplantfair - “Bašta u srcu grada” sinonim je za Međunarodni sajam hortikulture najšarmantniju, najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma ...
Detaljnije