Fito farmacija

Luk srebrnjak – agrotehnika

Ukoliko ste oslobodili prostor na njivi ili u bašti i želite da proizvedete luk srebrnjak, obratite pažnju na nekoliko važnih momenata.

Luk srebrnjak se proizvodi najviše  najčešće za snabdevanje tržišta mladim lukom u proleće i mladim glavicama tokom leta..

Luk srebrnjak je nazvan tako jer ima bele ovojne listove lukovice. U odnosu na luk sa žutim ovojnim listovima, koji se najviše seje srebrnjak ima blaži i slađi ukus.

O agrotehnici za luk srebrenjak savete daje dipl. inženjer Miloš Nikoletić iz PSSS.

Sadnja ili setva luka srebrnjaka

Proizvodnja se u našim uslovima najčešće izvodi iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način proizvodnje luka.

Sadnja se obavlja u jesen od početka septembra do kraja oktobra.

Zemljište koje se koristi za proizvodnju treba da bude plodno, dobre strukture i osunčano.

Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je ramak od 3-10 cm, ako je gušće, onda se sukcesivno čupa, kako stiže.

U zaštićenom prostoru se proizvodi kada nemamo druge ekonomski isplativije kulture. Tu se (u zatvorenom prostoru) takođe može organizovati proizvodnja i iz rasada.

Setva i đubrenje 

Setvu treba uraditi polovinom septembra, a sledeću radnju rasađivanje krajem oktobra na rastojanje 18-20 cm i u redu 5 cm. 

Mladi luk stiže ranije, pa setvu treba raditi sukcesivno kako bi ravnomerno stizao za tržište.

Za proizvodnju na otvorenom osnovnu obradu treba uraditi čim se skine prethodna kultura uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hraniva. Količinu, način i vreme primene đubriva bilo mineralno-kompleksnih, bilo organskih, najbolje je poštovati preporuke posle urađene agrohemijske analize zemljišta. To je jedini ispravan način.

Okvirno za proizvodnju luka srebrnjaka treba uneti 80-100 azota (N) , 80-120 kg fosfora (P) i 100-120 kalijuma (K).

Polovinu uneti pri osnovnoj obradi , a drugu polovinu prihranjivanjem.

Ako je potrebno, usev se zaliva i zemljište održava vlažnim.

U proleće uraditi prihranu.

Zaštitu od štetočina i korova raditi po savetu stručnog lica za zaštitu bilja.

Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Ne može se lagerovati u skladištima dug period, do mesec dana, a u hladnjačama se može čuvati i duže.

Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30-40 tona po hektaru.

Foto: pixabay.com

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga: „Ređe gajene vrste povrća“

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo ...
Detaljnije

Najave događaja

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” u Selenči 29.9.2017.

Međunarodni poslovni susreti “Agroorganik B2B” imaju za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ...
Detaljnije